Dölj app-namnen på hemskärmen med iOS 18

apple ios 18 background 2024

En mycket välkommen nyhet med iOS 18 är att du kan dölja app-namnen på hemskärmen. Det gör att du kan skapa en renare och mer minimalistisk upplevelse, och de flesta navigerar ändå efter rätt app genom att kolla på ikonerna – inte läsa namnen som står under dem.

För att dölja app-namnen och namnen på widget gör du följande:

  1. Håll fingret på en tom yta på hemskärmen – håll kvar tills alla ikoner börjar röra sig och de får en liten ikon med ett minustecken inut
  2. Tryck på knappen ”Edit” och välj ”Customize”
  3. Du får nu två alternativ: Small och Large. Väljer du ”Large” blir alla ikoner lite större, men namnen undertill försvinner helt.
  4. Här kan du även välja färgstilen på ikonerna om du vill ändra hur de ser ut.

Svårare än så är det inte. Om du vill ändra tillbaka gör du precis samma sak som ovan, men väljer ”Small” istället.

apple ios 18 dolj namn pa appar widgets 2024

Ändringen påverkar även hur du ser ikoner och namn inuti mappar, samt i appbiblioteket.

Ett ställe där alla namnen däremot visas, oavsett vad du ställer in, är i applistan med samtliga applikationer i alfabetisk ordning. Där kan du inte välja hur apparna presenteras.

Kom ihåg att även PWA-appar och webblänkar påverkas av inställningen. Så det gäller att de har tydliga ikoner så de blir lätta att identifiera. Vilket kan vara knepigt om du har flera från samma webbsajt.

Viktigt att tänka på är också att storleken på ikonerna alltid kommer att bli större när du följer namnen. Du kan redan med iOS 17 gör ikoner och namn större om du behöver det.

Gör det här: Inställningar > Visning och ljusstyrka > Visningszoom > Välj ”Större text”

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.