Airport Express & Extreme uppdateras med ny mjukvara — uppdatera snarast

apple airport routers 2016

Apple har släppt ny mjukvara, även kallad firmware, till sina Airport-routrar. De trådlösa enheter som omfattas är Airport Extreme, Airport Express och Time Capsule — alla berörs av ett fel som rör “Tillbaka till min Mac” som Apple åtgärdat.

Felet som uppmärksammats och nu lagats är att Airport Utility kan sluta svara mot de routrar som har “Tillbaka till min Mac” aktiverad. För att lösa problemet tvingas användaren stänga av funktionen via routerns webbgränssnitt och starta om enheten.

Det går sedan att använda Airport Utility för att uppdatera mjukvaran med den senaste versionen. I skrivande stund är det version 7.7.8 för modeller med stöd för WiFi 802.11ac och version 7.6.8 för de som inte har det. Läs mer och ladda ner senaste mjukvaran från Apples officiella supportsida.

Apple har sen tidigare sagt att företaget inte tänker fortsätta tillverka trådlösa routrar. Men det verkar inte betyda att de tänker sluta uppdatera mjukvaran med buggfixar, något vi är mycket tacksamma för.

airport new software dec 2016

De ingenjörer som tidigare arbetade med att utveckla senare Airport-modellerna ska idag sitta med andra projekt vilket lämnar mycket lite utrymme för kategorin. Vi har även hört rapporter om att samma sak gäller för ingenjörer och utvecklare som arbetat med macOS och stationära Mac-datorer.

Det kan vara oklokt att lägga tusenlappar på en trådlös router som kanske inte får mycket kärlek i framtiden, men räkna åtminstone med grundläggande stöd för att lösa de mest allvarliga buggar. Och stöd för kommande iPhone-modeller för Airport Utility-appen är ett absolut måste om Apple ska kunna tas på allvar av användarna.

Vilken router använder du hemma? Är det den inbyggda i modemet från internetleverantören, eller kanske använder du en separat?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.