Microsoft: Fler uppdateringar till Windows 10 Mobile efter Creators Update

Microsoft Windows 10 Logo

Det råder viss osäkerhet på marknaden idag efter nyheten om att BlackBerry och Windows Mobile säljer i så få exemplar att de knappt kan mätas för statistik. Därför är det betryggande när Microsoft bekräftar fortsatt stöd till alla med Windows 10 Mobile-telefoner — även efter Creators Update.

Det var under en frågestund under Microsoft Ignite i Australien som företagets Bill Karagounis bekräftade nyheten. På frågan om vilken riktning som planerats för Windows 10 Mobile svarade han att utvecklarteamet tänker fortsätta släppa nya versioner av Windows 10 till mobila enheter.

Även efter Windows 10 Creators Update som släpps under april månad. Då det i skrivande stund börjar närma sig slutet på februari så närmar sig lanseringen med storsteg och vi sätter Microsoft på prov om löftet håller.

We”ve been flighting Mobile builds now for– actually, since the November Update in 2015. We do not plan to change that, or to stop that.

And you”ll see – today, we are still flighting Mobile builds, subject to quality, subject to those release promotion criteria, and we fully expect to keep doing that beyond the release of the Creators Update.

Utmaningen i att tolka uttalandet under Ignite är att vi inte vet hur länge Microsoft tänker fortsätta med uppdateringarna. Att det inte finns planer på att sluta och att det kommer fler versioner efter Creators Update säger egentligen väldigt lite utan ett faktiskt slutdatum eller antal att gå efter.

Framtiden för Windows Mobile på marknaden

Enligt analysföretaget IDC stod Windows-telefonerna för försvinnande låga 0,4 procent av den totala mobilförsäljningen 2016 (globalt räknat). Intäkterna har minskat till extremt låga 200 miljoner dollar för sista finansiella kvartalet, vilket kan jämföras med 2,28 miljarder dollar samma period för två år sedan.

Så vad kan Microsoft ha i åtanke för Windows 10 Mobile när antalet sålda mobiltelefoner ständigt sjunker, utvecklarna inte vill släppa nya applikationer och användarna sviker?

Om vi ska ta och spekulera i framtiden så tror vi att mobila enheter fortsätter att finnas i Microsofts kikarsikte. Dock i en något förändrad form än vad vi ser idag. Vi vet att företaget arbetar med en ny Surface-enhet som många vill kalla Surface Phone, men det finns indikationer på att den är så mycket mer än så. Microsoft har arbetat med Continuum under några år nu och här väntas den stora satsningen hamnar framöver.


Lästips: Office 365 krossar konkurrenterna — rapport visar dominans hos företagen


Continuum förvandlar en mobil enhet till (nåja) fullfjädrad dator. Anslut telefonen till en speciell docka med vilken skärm, tangentbord och mus kan användas. Sen är det bara att använda mobiltelefonen som vilken dator som helst (åter igen, nåja).

Om Microsoft vidareutvecklar sin teknik och tar den till nästa nivå kan hybrider bli nästa stora satsning. För att lyckas krävs bra hårdvara med god prestanda och brett stöd med många applikationer. Då pratar vi möjligheten att köra x86-program (tänk fullversionen av Adobe Photoshop exempelvis). Kan Microsoft lyckas med det — då tror vi företaget har hittat sin framtid.

Krävs extrema investeringar från Microsofts sida

Tänker att kunna ta med mobiltelefonen med alla applikationer du behöver, precis som med stationära eller bärbara datorn. Ladda in dem i telefonen, anslut till en dock och kör igång. Vi vet att prestandan finns där i ARM-kretsarna, frågan är om Microsoft kan lösa emuleringen av x86-programmen på ett bra och effektivt sätt.

Vi vet att Microsoft redan arbetar med en lösning och men allt handlar om hur väl de lyckas. Det går inte att halka ner på en bottennivå med nästan helt förlorad mobilförsäljning och sen släppa buggig, halv-fungerande lösningar. Det krävs extrema investeringar från Microsofts sida om de ska lyckas övertyga marknaden om att Windows Mobile är något för mobiler igen.

The future of Windows 10 Mobile is that we”re continuing to invest in Mobile,” adding: ”We”re definitely going towards more ”let”s help you be as productive as possible with this device in your pocket that you have all the time on you”. We roll builds every week [to internal or external rings], we push features, we do the thing; it”s a thing that we continue to invest in, just like all device families, säger Dona Sarkar på Microsoft.

Microsoft vid flera tillfällen lovat stort men sedan bränt sina fans när de tvingats dra tillbaka sina löften. Som när företaget lovade att alla Windows Phone 8-telefoner skulle få Windows 10 Mobile men sedan begränsade listan rejält efteråt. Eller när stöd för DVR-funktionalitet lovades till Xbox One men sedan lades på is för en obestämd tid.

Det är inte ovanligt att företag måste ändra sig på grund av händelser och problem som uppstår. För Microsoft går det inte att bryta löften på det här sättet om de vill fortsätta arbeta på marknaden med åtminstone en gnutta förtroende kvar hos användare och fans.

Läs mer om nyheten på Neowin.com.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.