Surface Pro 5 nämns på LinkedIn — togs snabbt bort igen

Microsoft Surface Pro 4

Surface Pro 5 är en hett efterlängtad surfplatta med Windows 10 och hopp om marknadens senaste hårdvara. Befintliga Surface Pro 4 släpptes i sin första variant under oktober 2015 vilket betyder att vi desperat hoppas på en ny modell — inte minst efter att vi fått Surface Book i en ny version sent förra året.

Microsoft har varit noga med att inte kommentera några rykten kring Surface Pro 5 och inte heller officiellt bekräftat att modellen är på gång. Nu kan det dock vara så att de första livstecknen har noterats och det på Microsoft-ägda webbsajten LinkedIn. I en profil (som snabbt togs bort igen) nämns Surface Pro 5 specifikt vid namn.

I samma profil nämndes både HoloLens och Xbox, men kanske mer intressant är Project NEON som ska vara det nya designspråket som Microsoft vill använda över alla sina plattformar. När vi får se Surface Pro 5 står ännu oklart, men det vore inte ologiskt om Microsoft planerade en lansering samtidigt med Windows 10 Creators Update.

Det betyder i så fall att vi får se nya surfplattan (ja, även Microsoft kallar Surface Pro-serien för surfplattor även om de kör Windows) tidigt under 2017. Eftersom Microsoft inte har bekräftat något famlar vi i blindo kring specifikationer, men det vore konstigt om vi inte får se Kaby Lake-processorer, förbättrad skärm, snabbare internminne och bättre batteritid. Allra minst om Microsoft vill behålla sina fans intresserade.

microsoft product designer surfacepro5

Surface Pro 4 drabbades av bristande drivrutiner

Surface Pro-serien har tidigare drabbats av tunga bakslag i form av bristande drivrutiner och batterier som inte håller måttet. Detsamma gäller Surface Book som också fått sin beskärda del av samma kritik. Microsoft har löst större delen av problemen med en mängd uppdateringar av drivrutinerna, men skadan är redan gjord.

Kanske får vi även se en lansering av Surface Book 2 samtidigt med Surface Pro 5 och Windows 10 Creators Update. Om det sker och Microsoft kan leverera bra hårdvara till ett hyggligt pris — då har Apple all anledning att snegla på sin konkurrent. Det Cupertino-baserade företaget har kritiserats för senaste Macbook Pro-modellerna, både för de extrema priserna och bristande hårdvarna för sina kronor. Om Microsoft kan visa hur man gör är chansen god att Apple får se sig tappa användare till Windows igen.

Vad hoppas du på med Surface Pro 5? Skriv en kommentera och berätta om dina önskemål!