Office 365 krossar konkurrenterna — rapport visar dominans hos företagen

Office 365

Office 365 är den absolut populäraste tjänsten bland företag idag. Det skriver analytikerföretaget Okta som nyligen släppt en rapport som placerar Microsofts tjänst överst på prispallen.

Rapporten heter Businesses @ Work och omfattar en mängd olika programsviter och tjänster från olika företag, bland annat Salesforce, Box, G Suite och Slack. All data har anonymiserats av Okta och ger en tydlig bild över den rådande trenden.

Microsoft Office 365 regerar med järnhand och har gjort det sen cirka juli 2015 när tjänsten passerade Salesforce i populäritet. Där Office 365 har haft en skarp och tydlig ökning har Salesforce, som är tvåa i rapporten, sett en mindre tydlig ökning.

okta-report-2017jan-populara-tjanster-1
Mest populära tjänsterna på företag. Bildkälla: Okta

På tredjeplats finner vi molnlagringstjänsten Box som följt av Amazon Web Services och Google G Suite. Tittar vi enbart på kommunikationsverktygen så har Slack en extrem dominans som idag ser ohotad ut bredvid konkurrenterna HipChat, Skype och Yammer. Alla konkurrenterna har minskat kraftigt och Slack har fått regera fritt sen mitten på 2015.

Based on our data, no two apps have been more impacted by Slack’s success than Yammer and HipChat. Both have continued to steadily decline in popularity throughout 2016. Microsoft even announced plans to discontinue selling Yammer as a standalone product in 2017, and is attempting to reinvent itself in this space with the introduction of Microsoft Teams, skriver Okta i sin rapport.

Slack är dock inte helt ohotad då Microsoft Teams är på gång ut på marknaden. Förhandsversionen av Teams har fått positiv kritik och när tjänsten släpps ingår den helt kostnadsfritt i Office 365 — som i sin tur är den mest populära och välanvända företagstjänsten idag.

Tittar vi på den mest populära personliga applikationen som professionella användare föredrar kommer sociala företagsnätverket LinkedIn på förstaplats. Därefter finner vi föga förvånande Facebook, Amazon och Twitter i den ordningen.

Okta: 80 procent av användarna använder mobila lösningar

Det blir allt mer populärt (och viktigare) att komma åt företagslösningar via mobiltelefonen. I den absoluta toppen finner vi Office som används mest på mobiltelefonen än någon annan tjänst som Okta granskat.

Därefter följer Salesforce, Box och Concur i den ordningen. Även Google G Suite och Slack, som är två stora aktörer på marknaden idag har mobila applikationer men de används inte lika ofta, speciellt inte Slack som halkar en bit efter de andra.

okta-report-2017jan-populara-tjanster-2
Populära applikationer från tjänster i mobilen. Bildkälla: Okta

Med tanke på hur populär Slack är idag är det förvånansvärt få som faktiskt installerar och använder tjänstens applikation. Vi har testat den och menar att den fungerar utmärkt för sitt syfte.

För hela rapporten klickar du här. Det är en vanlig webbsida så du slipper ladda ner en pdf-rapport. Vad använder ditt företag för tjänster och lösningar — har ni en ensam helhetslösning eller delar ni flera tjänster för att täcka så många områden som möjligt?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.