BlackBerry Mercury — får samma kamera som Google Pixel

blackberry mercury dtek70

BlackBerry fortsätter att bita sig fast på marknaden trots att de har i det närmaste omätbara marknadsandelar. Efter bytet av operativsystem till Android i sina senaste mobiltelefoner har intresset ökat något, men fortfarande saknar vi den där supertelefonen som kan lyfta BlackBerry igen.

Någon ny mobiltelefon för 2017 har vi inte sett från BlackBerry än men det är inte lång tid kvar innan världens största mobilmässa Mobile World Congress, drar igång. Och där kan vi få se en ny telefon från BlackBerry med åtminstone utmärkt bakre kamera — om vi ska tro nya läckor.

Det pratas nämligen om att BlackBerry Mercury som ska släppas under året får samma bakre kamera som Google Pixel-telefonerna. Om det stämmer betyder det att BlackBerry använder sensorn Sony IMX378 vilken har visat sig mycket kapabel, så pass att DXOMark gav Google Pixel toppbetyg i sitt kameratest.

google
Samma kamera i Mercury som i Google Pixel

Frontkameran från Samsung eller Omnivision

Google har marknadsfört Pixel och Pixel XL med just bakre kameran som en av de stora säljpunkterna. Med all rätt dessutom då den är riktigt bra med dagens mått sett. Kommer IMX378 till BlackBerry Mercury har de åtminstone en bra kameragrund att stå på, frågan är om det även gäller frontkameran.

Den ska nämligen använda antingen en Samsung S5K4H8 eller Omnivision OV8856. Det kanske inte säger så mycket, men klart är att de är sämre än IMX378 med lägre upplösning och utan att nå samma höga detaljnivåer. De är dock inga dåliga sensorer, bara inte på samma nivå som Sonys.

Oavsett hur bra kamerorna är i BlackBerrys nya mobiltelefon så väger du inte tyngre än resten av telefonen. Vad vi vet har modellen det välbekanta fysiska QWERTY-tangentbordet som känns igen från tidigare BlackBerry-modeller — är marknaden beredd att köpa en tangentbord 2017 med fysiska tangenter?

Blackberry Priv
Det här med tangenter. BlackBerry, verkligen?

Tangentbord med stöd för gester

Tangentbordet i BlackBerry Mercury ser ut att bli liknande det som finns i Priv. Det betyder att du kan svepa med fingrarna över tangentbordet så att telefonen känner igen det och utför olika funktioner. Exempelvis till vänster eller höger med ett finger för att byta hemskärm.

Det finns en snabbknapp som kan programmeras för att utföra speciella saker, som att starta applikationer eller kameran. Operativsystemet är Android 7.0 ”Nougat” men vilken underversion som gäller vet vi inte. Förhoppningsvis är det 7.1.1 direkt ur lådan men om så blir står oklart.

Känt är i alla fall att BlackBerry implementerat sin egen mjukvara i Android vilket betyder tät integration med företagets tjänster och säkerhetslösningar. Om det är tillräckligt för att locka företagen återstår att se, men i en värld där touchskärmen regerar kan Mercury bli en udda figur i hyllorna.
Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.