Google Chrome 56 — 28 procent snabbare och HTML5 är standard

Google Chrome Logo 2016

Google Chrome 56  är en välkommen uppdatering till den populära webbläsaren. Google arbetar ständigt med att göra sin webbläsare snabbare, resurssnålare och användarvänligare — Chrome 56 är inget undantag.

Det har inte släppts några revolutionerande förbättringar men de som följer med Chrome 56 är alla välkomna, inte minst buggfixarna som täpper till hela 51 säkerhetshål. En säker webbläsare är en bra webbläsare.

Enligt Google har Chrome 56 fått nyheter kring hur webbsidor i inaktiva tabbar uppdateras. Bland annat skickas nu 60 procent färre valideringsförfrågningar vid en uppdatering av en tabb, mycket genom att återanvända cachade resurser på datorn. Det betyder lägre fördröjningar, mindre strömförbrukning och datamängden som skickas minskar.

Chrome 56 är också första versionen med inbyggt stöd för ljudformatet FLAC. Det betyder att du kan öppna och lyssna högupplöst musik direkt i webbläsaren, dock inte filer från iTunes då dessa inte är kompatibla.

En annan nyhet är att Google har implementerat en Browser Timer som automatiskt begränsar webbsidor som är inaktiva. När tabbar med laddade webbsidor inte varit aktiva på ett tag drar ner Chrome ner på resurserna de får använda vilket frigör dem till de tabbar du faktiskt använder. Detta förutsatt att den sida som berörs inte spelar upp någon form av media, i så fall låter Chrome den vara med bibehållna resurser.

Google Chrome 56 uppdateras automatiskt om du har webbläsaren installerad idag, annars måste du ladda ner den från Googles officiella webbsajt.

Nyheterna om Chrome 56 i korthet

  • Upp till 28 procent snabbare laddning av webbsidor.
  • Sidor i bakgrunden kräver färre resurser av processorn vilket ökar batteritiden på bärbara datorer.
  • Om du försöker logga in på en webbsajt med osäker anslutning (HTTP) varnar Chrome för detta.
  • HTML5 har blivit förval för alla användare och det är ett steg närmare en total utfasning av osäkra Adobe Flash.
  • Ljudformatet FLAC stöds direkt i webbläsaren nu (dock inte från iTunes).
  • Stöd för Bluetooth Low Energy (BLE).
  • 51 säkerhetshål har fixats med Chrome 56.

Läs mer om nyheterna på Googles officiella webbsida.

Nyheterna för utvecklare

Det finns en mängd nyheter för utvecklare i Chrome 56. Mest intressant är kanske stödet för Bluetooth Low Energy via Web Bluetooth API. Med det kan smarta tillbehör som ställbara lampor via WiFi, hjärtmonitorer och mycket mer anslutas direkt till webbläsaren.

Google Chrome 56 använder GATT-protokollet vilket ger ett brett stöd för många smarta produkter på marknaden idag. Chrome 56 kan även användas med fysiska signaltorn för att hitta och styra Bluetooth-enheter i närheten. All kommunikation kräver att webbsidan som styr enheterna använder HTTPS då Google säkerställt att Web Bluetooth API inte fungerar över HTTP.

Andra nyheter är förbättringar kring WebVR, WebGL 2.0 API är tillgänglig och Payment Request API har fått en mängd nya funktioner. Bland annat funktionen ”pending” som indikerar att priset för en betalning inte är bestämd än, ”requestPayerName” som kräver att den som betalar fyller i sitt namn utöver den till fraktadressen och ”shippingType” som bestämmer typ av frakt.

WebGL 2.0 är en standard för att rendera 3D-grafik den används primärt av mobilspel. Med stödet för senaste WebGL 2.0 (som i sin tur är baserad på OpenGL ES 3.0) får Chrome samma möjligheter till att visa snygga grafiska applikationer. Här under är en video från Mozilla som visar exempel på hur grafiken kan se ut — Firefox 51 har nämligen fått samma stöd.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.