Microsoft går starkt framåt — premiumdatorer och licensförsäljning lyfter

Microsoft Logo 2016

Det går bra för Microsoft. Den senaste kvartalsrapporten från det Redmond-baserade företaget visar bland annat en 5-procentig ökning av intäkter från licensering av Windows till OEM-tillverkare.

En positiv trend som stärks ytterligare av företagets egna försäljning av högkvalitativ hårdvara. Här pratar vi givetvis om tungviktare som Surface Book och Surface Studio som på allvar slår mot största konkurrenten Apple. Så pass att Microsoft lyckats roffa åt sig marknadsandelar det senaste kvartalet.

Premium-enheter ser ut att vara vägen att gå, något som märks inte minst på OEM-tillverkarna som alla har släppt kvalitetsinriktade modeller i de högre prisklasserna. Alla med tunga funktioner, bra prestanda och ofta med lägre priser än vad Apple erbjuder.

Lenovo, HP, Dell och de andra PC-tillverkarna har visat att de kan släppa bärbara datorer som är både lättare, kraftfullare och mer innovativa än Apple. Ändå tappar PC-marknaden enligt analytikerföretaget Gartner medan Mac-försäljningen ökar, åtminstone under förra årets fjärde kvartal.


Lästips: Microsoft pressas på svar av aktieägare — när kommer satsningen på mobiltelefoner?


Apple har hela tiden haft en öppen hållning om att de inte tänker släppa datorer eller mobiltelefoner i de lägre prisklasserna. Istället satsar tillverkaren helt på premiumklassen och riktar sig helt till de kunder som kan tänka sig att betala för det. Därför finns inte heller något intresse att sänka priserna eller släppa produkter med lägre kvalitet.

Apple Macbook Pro med Touch Bar

Marknaden reagerar negativt på nya Macbook Pro

Frågan är bara hur Apple ska göra när marknaden reagerar negativt på en produkt som är släppt i premiumkategorin, exempelvis senaste Macbook Pro. Det dröjer länge innan de kan uppgradera modellen och konkurrenterna kryper på från alla håll.

Microsoft har exempelvis sagt att de märkt en tydlig förändring där allt fler väljer att byta in sina gamla Macbook-datorer för en nyare Surface-modell med Windows 10.

More people are switching from Macs to Surface than ever before. Our trade-in program for MacBooks was our best ever, and the combination of excitement for the innovation of Surface coupled with the disappointment of the new MacBook Pro – especially among professionals – is leading more and more people to make the switch to Surface, like this. It seems like a new review recommending Surface over MacBook comes out daily. This makes our team so proud, because it means we’re doing good work.

Det är Microsofts ord så det gäller att ta det hela med en nypa salt så klart. Det finns ingen oberoende organisation som kan bekräfta hur många som faktiskt byter in sin Macbook-dator mot en Windows-dator hos Microsoft. Men det skulle inte förvåna om det åtminstone sett en liten ökning.

Inte minst från professionella designers som kan dras till Surface Studio — en minst sagt dyr stationär dator med pekskärm som kan vinklas för både traditionellt datorbruk och för att ritas på med styluspenna.

Apple fortsätter att sälja bra, Microsoft är på väg upp med sina premiumdatorer och OEM-segmentet tuffar på även om det ser ut att minska något. Det finns inget som pekar på att någon aktör kommer att dra ifrån på något sätt under 2017, men kanske kan någon av årets teknikmässor bjuda på några riktigt vassa datorer som kan locka. Eller kan Apple gör bra ifrån sig när de visar nya stationära datorer?

Vad tror ni?

Läs mer på webbsajterna Cult of Mac och Macrumors.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.