Byta från Mac till Surface — allt fler väljer att lämna Apple för Microsoft

Microsoft Surface Pro 4

Microsoft är glada. I ett långt blogginlägg skriver företaget att fler än någonsin byter från Mac till Surface, och att november månad var bästa hittills för Surface-serien.

Anledningarna till att Microsoft sett en ökad försäljning av Surface-datorer kan vara många. Det var nyligen Black Friday med stora rabatter från det Redmond-baserae företaget och det går att byta in sin Mac-dator mot rabatter på Surface-enheter.

En annan detalj som kan spela stor roll är att senaste Macbook Pro möttes av stor besvikelse på marknaden. Det kan ha bidragit till att Mac-ägare bytt in sina datorer mot nya Surface-enheter istället, dock vet vi inte hur många som faktiskt tagit det steget.

Och faktum är att vi inte heller vet exakt hur många datorer ur Surface-serien som Microsoft sålde under november. Företaget går inte ut med närmare försäljningsdetaljer, så vi kan bara ta deras ord för att det gått bra. Mycket likt Apple och deras påstående att Macbook Pro rekordsäljer.

— Som ni kan se är vi mycket stolta över hur bra det går för Surface-serien. Vi har lärt oss mycket från kunder som köpt Surface och Surface Hub och vi har ett fantastiskt utvecklarteam som arbetar med hårdvaran och mjukvaran, dedikerade till att förbättra våra produkter, skriver Microsoft.

microsoft surface studio frontSurface Studio är en magnifik dator, men du kan inte köpa den.

Vi tvivlar inte på att det går bra för Microsofts nya Surface-datorer, men hur köpvärda är de egentligen? Då Surface Book och Surface Studio inte säljs på den svenska marknaden får vi nöja oss med Surface Pro 4 — en modell som inte uppgraderats på ett tag nu och som blir allt svårare att rekommendera.

Microsoft måste släppa Surface Pro 5 tidigt under nästa år för att inte tappa alltför mycket till konkurrenterna. Lenovo och HP har flera tunga alternativ som är billigare än Surface Pro 4, så det blir tufft för Microsoft framöver utan nya modeller. Åtminstone här i Sverige.

Det hade varit bra om vi kunnat jämföra försäljningen mellan Apple och Microsoft. Det är ingen fråga om att Apple drar in de stora pengarna med sina extrema marginaler, men om Microsoft säljer bra gissar vi att de inte är speciellt missnöjda heller.

Har du bytt från en Mac-dator till Surface-dator, eller kanske valde du att göra precis tvärtom? Kommentera gärna och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.