Popcorn Time är ransomware i helt ny tappning — vill att du sprider vidare

Ransomware skull

Vanligt kräver ransomware, vilket är skadlig kod som krypterar dina filer, att du betalar en ordentlig summa för att släppa dina filer. Popcorn Time vilken är en helt ny typ av ransomware vill istället att du sprider koden vidare till andra via din dator innan filerna blir upplåsta.

Om du inte vill skicka vidare kan du istället betala 1 bitcoin, vilket omräknat blir cirka 7 100 kronor, för tillgång till filerna. En ordentlig summa som många säkert tänker sig om två gånger innan de betalar. Och det är garanterat vad de kriminella bakom Popcorn Time-ransomwaret tänkt sig.

En otrevlig tvist på det hela är att om du skriver in fel dekrypteringsnyckel fyra gånger börjar den skadliga koden att radera filer permanent. Från det steget finns inga möjligheter att rädda filerna. Det om något visar hur viktigt det är att alltid ha backup på allt viktigt på hårddisken.

Popcorn Time hittades av säkerhetsforskare på MalwareHunterTeam och enligt de som fann ransomwaret noterade att utvecklingen inte är färdig. Vi kan alltså vänta oss flera versioner i framtiden, förbättrade egenskaper för att undvika säkerhetsprogram (och det gillar vi så klart inte) och mycket mer.

popcorn time malware

Intressant nog verkar det som att de bakom Popcorn Time-ransomwaret påstår att de är studenter från Syrien. Och att alla pengar som skickas in till dem kommer att användas til mat, mediciner och liknande.

Det finns givetvis inget bra sätt att kolla om uppgifterna stämmer och att använda ransomware kanske inte är det mest lagliga sättet att få pengar i Syrien. Kanske är det enda sättet för dem att få pengar överhuvudtaget, men det ställer till med stora problem för de som drabbas och är absolut inte något att leka med.

Den som har lite koll kanske noterar att namnet är identiskt med filmprogrammet Popcorn Time som använder bittorrent för att sprida filmer, likt ett olagligt Netflix. Och visst är det förvirrande lika, men de gör helt olika saker.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.