Nya inställningar för bildkvalitet på YouTube

YouTube

YouTube testar nya inställningar för att ändra bildkvaliteten. Hittills har du kunnat ställa in specifika upplösningar manuellt – snart kan du enklare, automatiska inställningar.

Istället för en potentiellt lång lista med upplösningar att välja mellan så får du bara fyra enkla val.


De fyra valen är Auto, Higher picture quality, Data saver och Advanced.

Den sistnämnad är precis som det fungerar idag; att du väljer specifika upplösningar som du själv föredrar. Det är alltså det manuella läget. De tre förstnämnda däremot är de mest intressanta.

youtube kvalitet installningar nya 2020

Auto – som är det rekommenderade läget – försöker automatiskt hitta rätt inställning. Bland annat analyserar YouTube din internethastighet så att upplösningen matchar bandbredden.

Higher picture quality är precis vad namnet antyder. Här försöker YouTube maximera upplösningen så att bildkvaliteten är optimal. Det kräver mer dataförbrukning vilket kan påverka vissa mobilanvändare.

Slutligen har vi Data saver. Precis som namnet avslöjar så är det ett läge för att konservera med mängden data som används. Du får lägre bildkvalitet, men påverkar också dataförbrukningen mindre.

Målet med de tre valen är att du ska känna dig mer bekväm i dina val. Ovana användare behöver inte fundera på vad upplösningarna betyder och vana användare får ändå det manuella valet.

När du ändrar inställningarna för bildkvalitet kan du göra det på två vis. Antingen bara för den video du kollar på för tillfället, alternativt som standardinställningar för alla framtida videor du kollar på.

Notera att inställningarna inte är lanserade på bred front. De är del av ett litet test till ett begränsat antal användare. De som fått chansen att prova har version 15.45.32 av YouTube-appen på Android.

Det är oklart om och när inställningarna kan släppas till fler användare i framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.