Nya iMac 27″ har webbkamera i 1080p & ansiktsdetektering

apple imac 27 2020

Nya iMac 27″ har fått en förbättrad webbkamera. Äntligen har upplösningen ökat från kritiserade 720p i företagets tidigare Mac-datorer. Nu är den på 1080p och har samtidigt blivit smartare.

En stor fördel med nya webbkameran i 2020 års iMac 27″ är att upplösningen gör bilden skarpare och mer tilltalande. Bilden är inte lika grynig i dåliga ljusförhållanden och skillnaden mot webbkameran i exempelvis Macbook Air är enorm.

En faktor som spelar roll här är att nya iMac 27″ använder den nya Apple T2-kretsen för att signalbehandla videoströmmen från webbkameran.

Mer specifikt kollar T2-kretsen på videon från webbkameran och optimerar den efter en serie algoritmer som förbättrar bilden. Bland annat genom att minska brus och lätta upp mörka skuggor.

Nya iMac 27″ har stöd för ansiktsdetektering – men glöm Face ID-stöd

Apple har även byggt in stöd för ansiktsdetektering. Det betyder att kameran kan hitta ditt ansikte och exponera bilden efter det. Därmed riskerar du inte att ansiktet är för mörkt eller att de ljusa delarna fräter ut och blir helt vita.

En nämnvärd detalj är att webbkameran inte har någon processering för att släta ut hyn eller liknande.

Vidare fungerar de bildförbättrande egenskaperna även utanför Apples egna appar. Detta då allt sker via T2-appen vilket påverkar videoströmmen för precis alla appar som nyttjar webbkameran.

Trots att webbkameran är lite smartare med ansiktsdetektering så är den fortfarande stendum när det kommer till inloggning i macOS. Glöm Windows Hello-liknande funktionalitet som Apples Face ID.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.