Kan inte avinstallera Microsoft Edge i Windows 10 – här är varför

Microsoft Edge logo 2020

Microsoft Edge kan inte avinstalleras från Windows 10. Inte om du har den nya, Chromium-baserade versionen i alla fall. En installation är permanent – om du försöker ta bort appen den vanliga vägen.

Problemet ligger i att nya Edge installeras via en systemuppdatering till Windows 10. Och det gör att den inte visas i vanliga dialogrutan för att lägga till och ta bort appar i operativsystemet.

Det är möjligt att ta bort webbläsaren via Powershell, men det är inget som normala användare lär göra. Dessutom är det inte ens garanterat att fungera med vissa senare versioner av Windows 10. Ett tips är att avaktivera Edge via Powershell istället för att ta bort helt.

Ett annat tips – för dig som av ren princip inte vill ha med Edge att göra på grund av tidigare upplevelser med webbläsaren – är att faktiskt prova nya Chromium-baserade versionen. Den är riktigt bra och bygger på samma grund som Google Chrome. En stor skillnad är betydligt bättre minneshantering och en tätare koppling till Microsoft så klart.

Inte nöjd med Edge alls? Här är en snabbgenomgång kring hur du avaktiverar Edge i Windows 10.

Så här avaktiverar du Microsoft Edge i Windows 10

  1. Öppna Utforskaren i Windows 10
  2. Gå till C:\Windows\SystemApps
  3. Högerklicka på mappen vars namn börjar på Microsoft.MicrosoftEdge_
  4. Välj att döpa om mappen > skriv ett valfritt namn
  5. Klicka på Fortsätt när en dialogruta visas
  6. Klart! Edge är nu avaktiverad i Windows 10

Glöm inte att ställa in en annan webbläsare till standardwebbläsare i Windows 10.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.