Varningen: Nya iMac 27″ har fastlödd SSD-disk

apple imac 27 2020 1

Det är inte enkelt att byta SSD-disken i nya iMac 27″. Apple har nämligen beslutat sig för att löda fast disken på datorns moderkort. Så glöm att ersätta den där kraschade SSD-disken själv.

Den medföljande, inbyggda SSD-disken är ruskigt snabb. Testresultat pekar på en maximal hastighet på 2 250 MB/s vid läsning och 1 960 MB/s vid skrivning till disken. Inga dålig siffror, även om de inte är klassledande på marknaden.

Problemet är att om något händer med SSD-disken som gör att den måste ersättas så är det inget du kan göra hemma. Du måste låta Apple fixa eventuella problem med disken, för den sitter ordentligt fast på moderkortet.

Därmed kan du inte heller uppgradera din SSD-disk enkelt. Något som var betydligt enklare med tidigare versioner där SSD-disken inte var fastlödd.

Här gäller det alltså att veta exakt vad du behöver innan du gör ditt köp. Det finns inga möjligheter att uppgradera eller göra ändringar på något vis efteråt.

Om du köper grundmodellen av nya iMac 27″ så inkluderas en 256GB SSD-disk. Den kan inte uppgraderas när du köper den. För 2 500 kronor mer får du den betydligt mer lockande modellen med 512GB utrymme, vilken kan uppgraderas till 1TB för 2 500 kronor alternativt 2TB för smått kriminella 7 500 kronor.

Notera att SSD-disken använder en proprietär port på moderkortet för anslutning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.