Apple varnar: Använd INTE ett webbkameraskydd på din Macbook / Macbook Pro

apple macbook pro 16

Apple har gått ut med en officiell varning om att aldrig använda ett webbkameraskydd på företagets Macbook- och Macbook Pro-modeller. Anledningen är enkel – din skärm kan spricka vid minsta tryck då marginalerna är extremt små.

Varningen kommer i en tid då många arbetar hemifrån och inte vill riskera att webbkameran i deras Macbook-datorer spionerar på dem när de inte vet om det. För att skydda sin integritet installerar en del webbkameraskydd som blockerar kameran i skärmen så att den inte kan se något.

Skydd som i bästa fall bara är en liten klisterbit eller en post-it-lapp som sats för kameran. I värsta fall är det ett riktigt plastskydd som placeras ovanpå kameran.

Det är främs plastskyddet som Apple varnar för. Skydden är ofta lite tjockare än vad de får vara vilket betyder att de kan röra vid skärmen när datorn är hopslagen. Trycket på skärmen gör att det kan uppstå sprickor som är mycket dyra att laga.

macbook pro 16 sprackt skarm webbkameraskydd
Resultatet av ett webbkameraskydd på en Macbook Pro. © u/kolbee, Reddit.

Apple menar att du normalt inte behöver något skärmskydd överhuvudtaget då den gröna LED-lampan som finns inbyggd i skärmen alltid berättar när kameran används. Lyser lampan så är webbkameran igång av någon anledning, och du kan den vägen kontrollera vad som pågår utifall att den inte bör vara det.

Kameran är designad så att den inte kan aktiveras utan att LED-lampan också lyser.

Samtidigt förstår Apple att en del Mac-användare inte har något val, exempelvis om deras arbetsgivare kräver att de har ett webbkameraskydd av säkerhetsskäl. I de fallen är rådet tämligen uppenbart: ta bort skyddet innan du fäller ner skärmen på datorn.

Måste du absolut ha ett skydd ovanpå webbkameran hela tiden rekommenderar Apple inget tjockare än ett vanligt papper, eller en tjocklek på cirka 0,1 millimeter. Dessutom bör du aldrig använda fästmedel som lämnar limrester på skärmen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.