Logitech C920 eller C922 – vilken webbkamera är bäst?

Logitech C922 Pro

Det är ingen direkt tävling vid en direkt jämförelse – Logitech C922 är det bättre alternativet om bildkvalitet är viktigt för dig. Speciellt i sämre ljusförhållanden så skiner C922 klart starkare än C920 i prisklassen.

Med en ungefärlig prislapp på tusenlappen kronor för C920 och bara snäppet mer för C922 så är det klart värt de extra pengarna för den senare. Du får inte bara bättre bildkvalitet, utan även högre bildfrekvens i HD-upplösning (60 fps versus 30 fps med C920).

Både C922 och C920 har en snäppet större kamerasensor på 15 megapixel för stillbilder. Webbkameror inte anpassade för stillbildsfotografering och det krävs bara 2,1 megapixel för videoinspelning i full-HD, så oavsett upplösning så är det här inget att lägga mycket fokus på.

Logitech C920 vs C922 – så lika är webbkamerorna

Utöver de båda skillnaderna så har Logitech C922 och C920 även en rad likheter som gör dem väldigt snarlika i utformning och funktionalitet.

Tips: Om du behöver bästa möjliga kvalitet kan du titta på Logitech Brio som stöder 4K-upplösning. Det är en ruskigt högkvalitativ webbkamera som fungerar lika bra till Zoom/Google Meet som Twitch-strömmen. Ett steg ner är Logitech StreamCam som visserligen stannar vid 1080p, men med hög bildkvalitet och i maximalt 60 fps.

Bland annat stöder de upp till full-HD med 30 fps och har dubbla mikrofoner för stereoinspelning. Rent visuellt är webbkamerorna extremt lika i sin design. Det enda som skiljer dem åt i designen är fronten, mer specifikt runt linsen, där C920 har en genomskinlig plastdel som visar en grå bakgrund. Logitech C922 har istället en helt blanksvart del på samma plats.

Xsplit ingår kostnadsfritt i tre månader med C922 – sen måste du betala.

En viktig sak är att inte bli lurad av Logitechs marknadsföring kring funktionen för bakgrundsborttagning med C922.

Bakgrundsborttagningen kräver extra mjukvara som inte är från Logitech och den generella upplevelsen är att funktionen är dålig. Du ska INTE köpa C922 för den är funktionaliteten, då är det bättre att köpa en riktig (och lite dyrare) grönskärm (så kallad green screen) att ställa bakom där du sitter.

Oavsett om du väljer Logitech C920 eller C922 så kommer du att märka en stor skillnad i bildkvalitet med den webbkamera som sitter i din bärbara dator (eller om du har en stationär så finns givetvis inget kamera alls). Vi väljer C922 och kompletterar med en separat ljuskälla för bästa bild. I vårt fall en enkel, cirkulär ljuskälla av LED-variant från tillbehörstillverkaren Dörr.