Nu kan du titta på Netflix i 4K-upplösning med Geforce 10-kort

Netflix Logo 2016

Nvidia har uppdaterat sina senaste grafikkort med stöd för uppspelning av 4K-material från Netflix. För att göra det möjligt att har Nvidia uppdaterat drivrutinerna för att kunna nyttja Microsoft PlayReady 3.0 DRM vilket är ett krav.

Det betyder att alla med ett grafikkort ur Nvidia Geforce GTX 10-serien kan titta på högupplöst video på Netflix. Åtminstone om man har ett kort med 3 gigabyte grafikminne eller mer, vilket är ett annat krav att ta i beaktning.

Skärmen som används måste ha stöd för HDCP 2.2 för att kunna användas. HDCP, eller High-bandwidth Digital Content Protection som förkortningen står för, är ett kopieringsskydd som ska hindra piratkopiering via en HDMI-anslutning.

En internetanslutning på 25 megabit per sekund eller mer krävs också. För många betyder det att fiberanslutning till fastigheten måste finnas, men de som bor riktigt nära en telestation kan i bästa fall nå kring 60 megabit per sekund med tur. Kolla Bredbandskollen och se om du böter kraven idag.

Slutligen på denna kravlista kan vi nämna att du måste ha Windows 10 med Creators Update installerad, och då senaste versionen från Windows Insider. Även webbläsaren Edge är ett krav då de andra webbläsarna inte fungerar med högre upplösningar än full-HD.

4K via internet är inte enkelt — än

Kravlistan vi nämner ovan är i sammanhanget galet lång och knappast något för den vanliga användaren att hålla koll på. Det är tydligt att 4K fortfarande inte har fått något bra grepp om marknaden, inte minst då utvecklingen på datorsidan verkar gå riktigt långsamt.

Tittar vi istället på TV-sidan har det gått bättre med fler tv-apparater som klarar 4K och HDR, men utbudet har halkat efter. Visst finns UHD Bluray att använda, men innan filmtjänsterna på internet hakar på tåget på allvar är antalet filmer och serier klart begränsat i antal.

Vad tycker du om att det är så krångligt? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina upplevelser med Netflix i 4K-upplösning!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.