Playstation 5 kan släppas sent under 2018

Sony Playstation 4 Pro

Playstation 5 släpps under 2018. Det menar analytikern Damian Thong som tidigare rapporterat korrekt om befintliga Playstation 4 Slim och Playstation 4 Pro — och nyheten kommer lägligt efter Microsoft senaste presentation av superkonsolen Xbox Scorpio.

Den som nyligen köpt en Playstation 4 behöver dock inte vara orolig, Damian tror att Playstation 5 släpps kring slutet på nästa år. Om det stämmer kanske Sony kan bli klar med sin nya spelkonsol till julhandeln. Om det stämmer, ja det får framtiden utvisa.

Det vara bara en tidsfråga tills en analytiker presenterade sina spekulationer kring en Playstation 5. Med Playstation 4 Pro presenterade Sony en halvhjärtad spelkonsol med utmärkt prestanda för gaming i full-HD, men det saknas fullgod kapacitet för att spela i 4K-upplösning och UHD Bluray-spelare saknas.

När Xbox Scorpio släpps senare i år blir det med både fullgott 4K-stöd och UHD Bluray-spelare. Om prislappen stannar under 6 000 kronor kommer Sony få svårt att rättfärdiga Playstation 4 Pro på marknaden, åtminstone sett till prestanda per krona.

Playstation-serien har sålt mycket bättre än konkurrerande Xbox-serien ända sen lanseringen. Nyligen rapporterade Sony att fler än 60 miljoner exemplar av Playstation 4 skeppats från fabrikerna, dubbelt så många som Xbox One-serien.

Det här kan Playstation 5 erbjuda

Sony Playstation VR
Playstation VR 2 kan komplettera Playstation 5.

Så vad kan Sony erbjuda när Playstation 5 eventuell släpps nästa år? Givetvis är stora prestandaförbättringar att räkna med, allra minst i klass med Xbox Scorpio. Vilket betyder kapacitet för att spela i 4K med 30 bilder per sekund.

En stor miss som Sony gjorde med Playstation 4 Pro var att inte inkludera en UHD Bluray-spelare. Istället menar Sony att spelkonsolen primärt ska användas för att strömma video snarare än att spela upp högupplöst film från skiva. Playstation 5 kommer sannolikt inte att fokusera på det, utan istället ha UHD Bluray-spelare för att matcha Xbox Scorpio.

Ett komplement som är att vänta vid lanseringen av konsolen är nästa generations Playstation VR. Med bättre passform, högre upplösning på de interna skärmarna och bättre avläsning av användarens rörelser för ökad precision. Playstation VR 2 kommer att bli Sonys direkta svar på vad Oculus Rift och HTC Vive är till PC.

Tills Sony gör en officiell presentation kan vi bara spekulera i vad som kommer. Med succén som Playstation 4 levererat finns en utmärkt bas att bygga på för Sony, men frågan är hur väl det står sig när Xbox Scorpio har fått grepp om marknaden. Vad tror ni?