Linux växer som spelplattform – Ubuntu prioriteras

Linux har alltid varit en plattform för utvecklare, programmerare, datornördar och andra tekniskt begåvade människor som tröttnat på Microsofts dominans på marknaden – eller hur är det egentligen med den saken? Med populära distributioner som Ubuntu och Linux Mint är det lika enkelt att installera och kör Linux som Windows eller Mac OS X, något som tyvärr gått många förbi. Linux är trots allt helt gratis och fungerar utmärkt för hem och kontor.

steam-linux-fokus

Den som vill kör datorspel har i det närmaste varit helt låst till Windows då hårdvaran i Apples datorer varit begränsad och Linux aldrig anpassats för gamers och deras behov. Med Steams intåg till Linux med ett stort antal spel har det dock ändrat lite på sig och den populära speldistributören lovar att många fler är på gång. Givetvis saknas en hel del speltitlar som finns till Windows och Xbox/Playstation, men det är ändå en fin uppställning.

Vad sägs om Counter Strike Source, Bastion, FTL, Serious Sam 3, Half-Life och många fler? Den distribution som rekommenderas av Valve för att köra Steam är Ubuntu som redan idag är bland de absolut populäraste alternativen. Frågan är om Valves satsning kan få Ubuntu att växa och kanske till och med Linux i sin helhet. Windows dominerar totalt bland gamers idag och Linux lär inte ta någon större marknaden från Microsoft, men kanske lite?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.