Ubuntu 15.10 får inga fler uppdateringar — uppgradera till Ubuntu 16.04 LTS

ubuntu logo

Ubuntu 15.10 ”Wily Werewolf” når slutet på sin livslängd efter nio månader på marknaden och det betyder en del utmaningar för användarna. Eftersom det inte är en så kallad LTS-version (Long Term Support) behövs en uppgradering till 16.04 eller senare för att ta emot uppdateringar i framtiden.

Tacksamt nog är det enkelt för de allra flesta att uppgradera då Ubuntu har utmärkta funktioner för att sköta det hela automatiskt. Genom att uppgradera till en LTS-version får man fem års stöd från utvecklarna med uppdateringar och liknande, så det är en god idé att byta så fort som möjligt.

För att kolla vilken version du använder idag kan du öppna terminalen och köra kommandot lsb_release -a . Om du kör Ubuntu 15.10 eller 14.04 LTS kan du snabbt uppgradera till 16.04 LTS och fortsätta åtnjuta stödet från Canonical. Vilket är mer än önskvärt eftersom bristen på säkerhetsfixar kan leda till hackerattacker och annat otyg.

ubuntu-1605-lte-snap

Nyheterna i Ubuntu 16.04 LTS

Vad är det då som lockar med Ubuntu 16.04 LTS, förutom de fortsatta säkerhetsuppdateringarna? Listan över förbättringar är väldigt lång men det grundläggande temat för Ubuntu 16.04 LTS är buggfixar och optimeringar som gör operativsystemet stabilare och effektivare.

Det kanske största med senaste Ubuntu-versionen är implementationen av Snap — ett nytt applikationsformat som kommer att användas sida vid sida med de traditionella deb-paketen för Ubuntu. Snap-paketen ger ett effektivare och säkrare sätt att installera program på Linux och flera stora utvecklare har visat sitt intresse. Bland annat Mozilla (Firefox), IBM och Microsoft.

Utöver det så har högupplösta skärmar fått bättre stöd, linuxkärnan är uppgraderad till version 4.4 och skrivbordsmiljön Gnome har uppdaterats till version 3.18. Därtill har Ubuntu Software Center ersatts av Gnome Software från och med Ubuntu 16.04 LTS.

Alla medföljande mjukvaror som har nyare versioner har uppdaterats vilket bland annat omfattar webbläsarna Google Chrome (Chromium) och Mozilla Firefox och officeprogrammet LibreOffice.

För de mer avancerade användarna kan nämnas att Ubuntu 16.04 LTE nu använder Python 3 som standard och kommer inte längre med Python 2 i server-versionen. Det betyder också att applikationen VIM nu använder Python 3 som standard utan att användarna behöver göra någon inställning.

Golang har uppdaterats till version 1.6, OpenSSH är version 7.2p2 och Apt har nått version 1.2.

Golang är en serie verktyg för att programmera i programmeringsspråket Go från Google, OpenSSH är till för användning av Secure Shell-protokollet som bland annat ger krypterade anslutningar över internet och Apt är en så kallad pakethanterare för mjukvaruinstallationer i Linux.

ubuntu-1510-upgrade-1604

Säkerhetskopiera innan du uppgraderar Ubuntu

Här vill vi givetvis påpeka att uppgraderingar i sällsynta fall kan ge problem så glöm inte att säkerhetskopiera dina filer. Jo, vi menar det verkligen. Säkerhetskopiera allt som kan tänkas vara värt att spara — och gör det innan uppgraderingen påbörjas (det känns kanske självklart men det är faktiskt många som väntar till efteråt av någon anledning).

För att uppgradera startar du update-manager via Unity Dash eller terminalen. Skriv in ditt lösenord för att få åtkomst och välj Updates i applikationen som visar sig.

Bekräfta att du får notifieringar vid nya lanseringar. Om rutan inte är förkryssad så markerar du den nu. Klicka på knappen Check för att leta efter nya versioner, om sådana hittas klickar du på Install Updates. När allt är klart klickar du på Check igen och installerar tills det inte längre finns något att uppdatera med.

När allt är klart med vanliga uppdateringar bör Ubuntu hitta en nyare version av operativsystemet och då väljer du knappen Upgrade istället. Följ instruktionerna på skärmen och inom kort ska allt vara klart. Det är mycket enkelt att uppgradera så var inte rädd för att ta steget. Har du inte redan Ubuntu men vill prova? Besök den officiella webbsajten här för mer information.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.