1password för Linux – nu kan du prova själv

1password Logo

Lösenordshanteraren 1password går nu att använda på Linux. I skrivande stund är det en ofärdig förhandsversion som du kan prova. Det är oklart när den färdiga versionen är redo för operativsystemet.

1password är en av marknadens populäraste och mest hyllade lösenordshanterare; åtminstone på Mac och iOS. Sedan en tid tillbaka är 1password även tillgänglig på Windows och nu pågår arbetet med en desktop-klient för Linux.

Idag handlar det om en förhandsversion som lagts ut för test av de mest våghalsiga användarna.

En ofärdig klient som saknar många funktioner, men som ger ett litet intryck kring vad som kommer i framtiden. Och när vi säger ofärdig så är det så nära sanningen vi kan komma, för desktop-klienten kan just nu inte mer än läsa data som lagts in från andra system.

Det går inte att lägga till nya inloggningsuppgifter, och inte heller redigera befintliga.

När 1password-klienten är färdig kommer den att erbjuda följande funktionalitet:

  • Enkel och praktisk installation via både APT och DNF
  • Automatiskt Dark Mode som ändras baserat på valt GTK-tema
  • Upplåsning av data via användarkontot i Linux
  • Ikon i aktivtetsfältet för att hålla appen upplåst
  • Integration och tömning av urklippshanteraren i X11
  • Tangentbordsgenvägar
  • Exportering av data
  • Upplåsning av olika 1password-konton med olika lösenord
  • Skapa kollektioner för organisering av data

Basen för klienten bygger på programspråket Rust och för end-to-end-krypteringen används ett kryptobibliotek som härstammar från BoringSSL (som i sin tur uppstod ur OpenSSL). Själva gränssnittet till klienten bygger på JavaScript-biblioteket React.

Normalt skulle vi rekommendera vanliga användare att hålla sig långt borta från ofärdiga versioner. Och med lösenordshanterare dubblar vi den rekommendationen. Undvik att prova 1password för Linux om du inte veta exakt vad du gör och har ett bra syfte.

Vill du ha en bra lösenordshanterare finns många andra, färdiga lösningar att använda. Vill ha ändå ha 1password finns webbläsartillägget 1password X att använda tills desktop-klienten är klar.

Notera att 1password inte är kostnadsfri att använda. Efter en initial testperiod som är kostnadsfri så kostar 1password antingen 2.99 USD per månad för vanliga användare och 4.99 USD för ett familjekonto. Då betalt årsvis. Det omvandlas till cirka 40 kronor respektive 55 kronor inklusive moms varje månad.

Läs mer om 1password för Linux på den officiella webbsajten här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.