Linux 5.9 är släppt – här är de stora nyheterna

linux logo 2018

Linus Torvalds har meddelat att en ny version av kärnan i Linux har släpps. Det är version 5.9 som nyligen färdigställts och fokus ligger på bättre hårdvarustöd, grafikförbättringar och optimeringar för högre prestanda.

Det har släppts totalt åtta förhandsversioner av Linux 5.9. Efter ett gediget testande av intresserade våghalsar och en ändlös mängd buggfixar så har den nya versionen äntligen släppts i sin slutgiltiga form.

Bland de förbättringar som erbjuds med Linux 5.9 finns stöd för grafikkorten i AMD Radeon RX 6000-serien samt processorerna i Intel Rocket Lake-serien. Det finns nu även komplett stöd för ”deadline scheduling class” som kan avläsa varje processors specifika kapacitet och FSGSBASE x86-instruktionsset.

Andra nyheter är stöd för utökade attribut med NFS, förbättrad minneshantering och en ny ”cgroup slab”-minneskontroller. Du kan räkna med att kärnan i Linux kräver mindre minnesanvändning och inte fragmenterar sparad data i minnet lika mycket som tidigare.

Har du en Toshiba USB 3.0-adapter eller MCT USB 3.0-adapter fungerar dessa nu utan andra drivrutiner, IBM ThinkPad-serien ska flyta lite bättre än tidigare med Linux och ett grundläggande stöd för IBM POWER10 finns nu på plats. Även USB 4 finns med som grundläggande stöd där Linus Torvalds kan fortsätta bygga på kodbasen för att ge komplett stöd i framtiden.

Även om du kan installera Linux 5.9 idag så är vårt råd att du avvaktar minst en eller två små-patchar med buggfixar. Det minskar risken att du ska drabbas av buggar som dröjt sig kvar i den initiala 5.9-koden.

Med lanseringen av Linux 5.9 påbörjas nu arbete med Linux 5.10. Det är den sista versionen som släpps före årsskiftet 2020/2021.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.