Första uppdateringen till Linux-kärnan 2021 är släppt – Linux 5.11

Linux Logo

Den nya versionen av Linux-kärnan är 5.11 och med den följer bland annat stöd för Intel SGX och optimeringar för AMD Zen-baserade processorer som de större nyheterna.

Intels Software Guard Extensions, eller kort Intel SGX, är säkerhetsrelaterade instruktioner som bakats in i nyare processorer från Intel.

Lästips: Linux 5.9 är släppt – här är de stora nyheterna

Intel SGX hanterar bland annat kryptering av data som sparas i datorns eller serverns minne. Främst handlar det om enheter med Intel Xeon E-processorer som omfattas av Intel SGX och därmed påverkas av Linux 5.11.

Ett tips om du är intresserad av Intel SGX är att läsa mer på den officiella produktsidan här.

Det optimerade stödet för AMD-processorer innebär att Zen-baserade processorer har förbättrad energihantering. Den här delen kommer från ingenjörer från Google som bidragit med kod till Linux-projektet.

Stödet inkluderar även optimeringar för ARM rent generellt och ger positiva förändringar till alla med nyare Chromebook-datorer.

Läs hela ändringsloggen för Linux 5.11 här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.