Stöd för Apple M1 i Linux-kärnan – släpps med 5.13

Grundläggande stöd UTAN hårdvaruaccelerering

apple m1 processor 2020

Vad har hänt? Den kommande Linux-kärnan 5.13 har stöd för Apple M1-processorn. När kärnan är släppt kan du, åtminstone i teorin, installera Linux på din M1-bestyckade Mac-dator.

Det är webbsajten Phoronix som först skriver om Apple M1 och Linux-kärnan. I deras artikel står att arbetet med stödet har pågått under flera månader, och att det snart är redo för den breda användarskaran.

Lästips: Första uppdateringen till Linux-kärnan 2021 är släppt – Linux 5.11

Sen början på 2021 har arbetet med drivrutinerna som behövs pågått. Idag ska drivrutinerna vara så bra att de närmar sig en generell lansering, men det återstår fortfarande lite arbete.

När stödet släpps sker det initialt med grundläggande stund för att Linux ska kunna köras överhuvudtaget.

Det kommer alltså saknas en del funktionalitet och optimeringar som istället släpps över tid. Vid lanseringen kommer dock UART, SMP, DeviceTree och så kallade ”interrupts” att fungera.

Vad som däremot inte fungerar är exempelvis hårdvaruacceleration för 3D och video.

Utmaningen? Det är ett litet antal utvecklare som arbetar med hårdvaruaccelerationen och de får ingen hjälp av Apple. Det lär dröja länge innan bra drivrutiner finns tillgängliga. För kretsar som Qualcomm Adreno och ARM Mali tog det exempelvis flera år.

Du kan läsa mer om nyheten på Phoronix sida här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.