Bästa apparna till Linux

Det behöver inte vara dyrt bara för att du vill använda Linux smart

linux logo 2018

Kom igång på bästa sätt med dessa apparna till Linux. Här tipsar vi om våra favoritprogram som du måste ha på datorn 2018/2019. Från antivirusprogram till kodredigerare och mediacenter.

  • Installera hellre från inbyggda appbutiken än från nerladdad fil – det är snabbare och enklare
  • Är du osäker? Sök på Google eller be om hjälp så riskerar du inte att göra fel
  • Saknar du en app som ersätter din favoritapp till Windows eller Mac? Kolla på AlternativeTo efter alternativen.
  • Var inte rädd för att prova dig fram efter de bästa apparna till Linux

Det finns tusentals applikationer för Linux. Här tipsar vi om de bästa för den som precis kommit igång med operativsystemet och undrar vilka som måste installeras direkt från start.

Vi har valt några av de mer generella apparna som vi vet att många tycker om och använder regelbundet. Inklusive oss själva. Om du tycker att det saknas någon praktisk app får du gärna lämna en kommentar så kan vi lägga till den i listan här under.

Ett tips är att också läsa artiklarna Därför är Linux bättre än Windows 10 och 5 bästa Linux-distributionerna att prova 2019.

Bästa apparna för att komma igång med Linux

Anslut till FTP:er – FileZilla

filezilla linux 2018

FileZilla är ett FTP-program som är vida använt på alla moderna plattformar. Med FileZilla kan du både ansluta till en befintlig FTP-server och skapa din egen. Programmet är helt gratis att ladda ner och använda, men du kan även köpa en Pro-variant med extra funktioner och stöd för en rad molntjänster.

Skriv anteckningar – Simplenote

simplenote linux 2018

Simplenote är ett lättviktigt och snyggt program för att skriva anteckningar. Programmet fungerar på alla moderna plattformar, även i mobiltelefonen. Du kan använda Simplenote helt själv eller dela dina anteckningar med andra; skriva i markdown, säkerhetskopiera säkert till molnet och organisera precis som du själv vill. Helt gratis.

Programmera i Linux – Atom

atom linux 2018

Atom är en kodredigerare som fungerar lika bra till att skriva programkod som att göra anteckningar. Det finns många teman och tillägg, programmet uppdateras regelbundet och du själv ändra i koden om du vill det. Atom finns med svenskt språkstöd och har tät integration med Github.

Skydd mot malware – Sophos / Comodo

Linux är jämförelsevis förskonad från malware, men det betyder inte att du ska gå helt utan antivirus. Med Sophos och Comodo får du ett utmärkt skydd mot skadlig kod. Båda är helt gratis att använda och hjälper dig att undvika farligheter på internet.

Titta på film – VLC / Kodi

vlc linux 2018

VLC är en mediaspelare som kan vara världens absolut mest populära någonsin. Ett kraftfullt verktyg som är kostnadsfritt, spelar upp i princip alla tänkbara format på marknaden och som uppdateras regelbundet. Kodi är i sin tur ett mediacenter för dig som vill samla alla dina filmer och serier i en lättåtkomlig lista, mycket likt ett personligt Netflix.

Ditt personliga moln – OwnCloud

owncloud connect linux 2018

Om du inte vill ladda upp dina filer till molnlagringstjänster som Google Drive, Microsoft OneDrive och Dropbox så finns gratisalternativet OwnCloud. Det är lite mer avancerat att använda eftersom du skapar din egen server, men för säkerhets- och integritetsmedvetna med bra datorvana är det ett riktigt bra alternativ att undersöka.

Surfa i webbläsaren – Google Chrome / Mozilla Firefox

mozilla firefox tekniksmart linux 2018

Världens mest använda webbläsare är Google Chrome. Det är en snabb webbläsare med många tillägg, regelbundna uppdateringar och stort stöd hos utvecklare. Mozilla Firefox är en konkurrerande webbläsare som också är snabb, har många tillägg och brett stöd på marknaden. Båda är riktigt bra, så det handlar i stort om personliga preferenser i valet.

Kolla din e-post – Thunderbird

thunderbird linux 2018

Thunderbird är en e-postklient baserad på öppen källkod. Klienten har stöd för teman och tillägg, används av miljontals användare och underhålls regelbundet med nya uppdateringar. Thunderbird är kanske inte den modernaste e-postklienten med bäst utseende, men det är ett stabilt alternativ som fungerar stabilt och praktiskt på alla plan.

Säkrare lösenord – Bitwarden

bitwarden firefox linux 2018

Bitwarden är en gratis lösenordshanterare som bygger på öppen källkod. Bitwarden fungerar både i datorn och på mobiltelefonen, och vill du inte lagra din data i molnet (som med alla andra lösenordshanterare) så kan du faktisk spara allt på din egna server om du vill. Bitwarden finns både som fristående applikation och som tillägg till populära webbläsare.

Redigera bilder – Gimp

gimp linux 2018

Gimp är en gratis bildredigerare som fungerar lika bra till dina fotografier som för att måla med. Adobe Photoshop är kanske det mest välkända programmet för professionell redigering, men Gimp är ett utmärkt alternativ som är kostnadsfritt, välkänt och som underhålls regelbundet.

Surfa säkert med VPN – OVPN

ovpn linux 2018

OVPN är en svensk VPN-tjänst som skyddar din integritet på internet. Med OVPN skapas en krypterad tunnel mellan din dator eller mobiltelefon och internet. Din IP-adress döljs och utomstående hindras från att se vart du surfar. VPN-tjänster används bland annat för att ladda ner filmer anonymt, för att titta på filmer utanför Sverige och säkra surfen på publika platser.

Rensa i Linux – Stacer

stacer linux 2018

Stacer är ett verktyg som håller koll på din dator och optimerar mjukvaran. Håll koll på vad som tar upp datorns resurser, vilka appar som körs i bakgrunden och hur många skräpfiler som kan tas bort. Med Stacer får du ett enkelt och praktiskt gratisverktyg som hjälper dig underhålla din Linux-installation på bästa sätt.

Ladda ner torrents – Transmission

transmission linux 2018

Ladda ner torrents med Transmission. Ett gratis, öppet alternativ med få inställningar och ett enkelt gränssnitt. Inga konstigheter egentligen, Transmission fungerar klockrent för sitt enkla syfte – att ladda ner och dela filer via torrents.

Office-program – LibreOffice

libreoffice writer linux 2018

LibreOffice är ett komplett kontorspaket som är en utmärkt ersättare till Microsoft Office365. LibreOffice har bland annat en ordredigeraren Writer, kalkylarket Calc och presentationsprogrammet Impress. Du kan även arbeta med databaser, illustrationer och göra matematiska ekvationer.

Chatta med andra – Pidgin

pidgin linux 2018

Pidgin är ett chattprogram med stöd för en rad protokoll som AIM, Google Talk, ICQ, IRC och XMPP. Lägg till alla dina konton i ett och samma program för att hålla chattarna på samma plats. Har stöd för tillägg och svenskt språkstöd.

Redigera ljudfiler – Audacity

audacity linux 2018

Audacity är marknadens kanske mest använda gratisverktyg för redigering av ljudfiler. Helt kostnadsfritt, många tillägg och fler funktioner än vi kan räkna till. Audacity är inte det enklaste programmet, men helt klart värt att sätta sig in i om du vill ha en komplett uppsättning verktyg för ljudredigering.

Redigera videoklipp – Open Shot

open shot linux 2018

Open Shot är en videoredigerare som är enkel och gratis att använda. Baserad på öppen källkod och har stöd för alla vanliga funktioner för videoredigering. Det finns utmärkta guider och videor som visar hur Open Shot fungerar så att du kommer igång snabbt med redigeringen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.