5 bästa Linux-distributionerna att prova 2019

linux penguin bg

Kom igång på rätt sätt med Linux under 2019. Här är topplistan med de fem bästa distributionerna som du måste testa – både som nybörjare och mer kunnig datoranvändare.

Kanske har du tröttnat på Windows eller inte vill betala dyra pengar för en Mac-dator. Eller är du bara intresserad av att se hur Linux fungerar jämfört med din vardagliga plattform hemma, på jobbet eller i skolan?

Det är inte svårt att komma igång med Linux och det är helt kostnadsfritt. Allt du behöver göra är att ladda ner Linux-distributionen du vill testa, installera på en hårddisk (eller VM) och köra igång.

Linux Logo

Det här är Linux

Linux är ett operativsystem som till större delen bygger på öppen källkod. Linux finns i många varianter och utvecklas av tusentals utvecklare som samarbetar. Varianterna av Linux kallas distributioner. Dessa är i regel helt gratis att ladda ner och använda.

Läs mer om Linux på Wikipedia.

Givetvis är det några steg däremellan innan du är helt redo – men i grunden är det riktigt enkelt att testa Linux.

För att göra det enklare har vi listat de fem kanske bästa distributionerna för både nybörjare och kunniga datoranvändare. En grund som hjälper dig att få lite känsla för Linux innan du ger dig in på djupare vatten.

Det här måste du veta om Linux

Är det enkelt att installera Linux?

Allt är relativt, men det är jämförelsevis enkelt att installera de mer användarvänliga distributionerna. Ubuntu är exempelvis busenkel att installera och tar bara fem minuter med senaste versionen – förutsatt att du har grundläggande datorvana.

Fungerar alla mina favoritprogram i Linux?

Sannolikt inte. Webbläsare som Firefox och Google Chrome finns till Linux, men de flesta Windows- och macOS-apparna går inte att hitta. Däremot finns ibland alternativ som ersätter dessa. Och i andra fall, som med Office 365, finns webbappar som körs direkt i webbläsaren.

Hur mycket kostar Linux?

Absolut ingenting. Linux är i grunden en plattform som bygger på öppen källod som är fri att användas av alla. Det finns distributioner som kostar pengar, men de är ofta företagsanpassade. De största Linux-varianterna som Ubuntu är helt kostnadsfria.

Vilka är fördelarna med Linux?

Fördelarna med Linux är många. Många beror på hur du använder datorn, men här är några av de vedertagna fördelarna med Linux jämfört med exempelvis Windows och macOS.

  • Öppen källkod: Med öppen källkod kan vem som helst se koden bakom Linux. Och därmed går det snabbare att hitta sårbarheter som kan fixas. Dessutom är öppne källkod gratis att använda och vem som helst får bidra med förbättringar.
  • Säkrare: Den här går alltid att diskutera, men Linux är säkrare än konkurrerande operativsystem. Det finns inte lika många skadliga malware som kan infektera systemet och sårbarheter tätas snabbare.
  • Inte resurskrävande: Linux fungerar på allt från moderna till riktigt gamla datorer. Du kan köra ett modernt, praktiskt gränssnitt för dina kontorsbehov, eller installera en minimal variant som server. Linux är skalbar från minsta till största dator.
  • Snabbare uppdateringar: Linux består av många mindre delar, och dessa uppdateras betydligt fortare med buggfixar och optimeringar än i Windows och macOS.

5 bästa Linux-distributionerna för 2019

ubuntu 1804 lts desktop

1. Ubuntu 18.04 LTS ”Bionic Beaver”

  • Det enklaste valet om du är osäker
  • Senaste versionen installeras på bara fem minuter
  • Modernt gränssnitt som är enkelt att använda
  • Många appar och utmärkt stöd hos utvecklare
  • Stor användarbas med hjälpsamma entusiaster
  • Ubuntu 18.04 LTS har stöd i 10 år (!)

Den kanske mest kända och välanvända Linux-distributionen idag är Ubuntu. Och med version 18.04 LTS för du en mycket bra grund att börja med som Linux-användare.

Gränssnittet är enkelt att använda och har ett trevligt utseende, det finns många appar som kan ersätta de flesta Windows- och Mac-alternativen, och behöver du hjälp finns en enorm skara användare som gärna assisterar.

Ubuntu 18.04 LTS är den första distributionen som har utlovat stöd för en 10-årsperiod. Det betyder att det släpps uppdateringar med fixar för buggar och sårbarheter under en väldigt lång period, vilket är utmärkt om du ogärna installerar större uppgraderingar i tid och otid.

Det är också det långa stödet som gör att vi inte rekommenderar nyare versioner av Ubuntu. I skrivande stund finns Ubuntu 18.10 ”Cosmic Cuttlefish” om du struntar i långvarigt stöd och bara vill ha det senaste.

Läs mer och ladda ner Ubuntu

linux mint 191 tessa desktop

2. Linux Mint 19.1 ”Tessa”

  • Bygger på Ubuntu 18.04 LTS
  • Använder mindre resurser av datorn än Ubuntu
  • Snyggt och rent gränssnitt som tilltalar många
  • Uppdateras regelbundet med nya versioner
  • Enkel hämtning av kodekar och extra-appar vid behov
  • En av de enklaste distributionerna att använda

Linux Mint bygger på Ubuntu 18.04 LTS, men använder ett eget gränssnitt som skiljer sig en hel del från sin värd-distribution.

Bland fördelarna jämfört med Ubuntu är mindre användning av datorns resurser, ett trevligare system för att installera nya teman och utseenden, samt enklare hämtning av behövliga kodekar och liknande efter installationen.

I det stora hela handlar Linux Mint versus Ubuntu om vilket gränssnitt man tycker fungerar bäst. Båda distributionerna är utmärkta och ger alla funktioner du kan tänkas behöva. Det är i princip ingen skillnad på just den punkten.

Nyheterna med Linux Mint 19.1 ”Tessa” är ett nytt, mer lättanvänt Cinnamon-gränssnitt som känns modernare än tidigare versioner.

Läs mer och ladda ner Linux Mint

fedora 29 desktop

3. Fedora 29

  • Trotjänare som funnits i många år
  • Senaste versionen är snabb och har ett modernt gränssnitt
  • Utmärkt verktyg för att hitta nya appar
  • Nya Fedora 29 är snällare mot datorn än tidigare versioner
  • Nästa version – Fedora 30 – är en större omarbetning av distributionen
  • Optimerad för både bärbara och stationära datorer

Fedora är en gammal trotjänare som är omtyckt av många. Storhetstiden hos de vanliga användarna har kanske passerat med Ubuntu och Linux Mint som mer populära alternativ idag. Det betyder inte att Fedora är ett dåligt val – tvärt om!

Med Fedora 29 – även kallad Fedora 20 Workstation – får du ett snyggare, mer lättanvänt operativsystem för både bärbara och stationära datorer.

Precis som med Ubuntu och Linux Mint så finns ett praktiskt gränssnitt för att hitta och installera nya appar. Perfekt för dig som inte vill riskera att ladda ner något skadligt via sökningar på Google.

Läs mer och ladda ner Fedora 29

elementary os 5 desktop

4. elementary OS 5.0

  • En lite mindre, men inte sämre distribution
  • Satsar mer på stabilitet än nya funktioner
  • Mindre användarbas med färre som kan hjälpa dig
  • Färre inställningar för att ändra utseendet
  • Installera nya appar från ett smart AppCenter
  • Inbyggt stöd för Picture-In-Picture

Om du vågar dig utanför de mer traditionellt rekommenderade Linux-distributionerna så hittar du elementary OS, och idag senaste versionen 5.0. En snygg, snabb och praktisk distribution för såväl nybörjare som Linux-vana.

En detalj om elementary OS är att distributionen 1) inte har lika stor användarbas som många andra alternativ, och 2) bara uppgraderas det anses vara behövligt. Mindre stöd alltså, men du kan räkna med stabilitet i alla nya versioner.

Du får inte heller lika stora möjligheter att ändra hur gränssnittet ser ut och känns. Om du aldrig har ändrat något i utseendet i Windows eller macOS så lär det inte vara ett större problem.

Läs mer och ladda ner elementary OS

arch linux 201812 desktop

5. Arch Linux

  • Det minst enkla alternativet i vår lista
  • Använder väldigt lite resurser av datorns hårdvara
  • Många inbyggda verktyg för utvecklare
  • Välj själv vilka komponenter i Linux du vill använda
  • Utmärkt Arch Wiki med tips och råd
  • Du slipper större uppgraderingar – alla nyheter släpps bitvis

Om du redan känner dig riktigt hemma i Linux-miljön så finns Arch Linux att testa. Det här är inte en distribution för de absoluta nybörjarna – så ta det som en liten varning om du funderar på Arch Linux.

En av de stora fördelarna med Arch Linux är att distributionen har en mycket låg systempåverkan. Det krävs ingen superdator – snarare kommer du undan med en äldre, långsammare dator utan problem.

Dessutom är Arch Linux riktigt stabilt och behöver du hjälp finns en stor användarbas med hängivna entusiaster som gärna ställer upp. Det finns även en stor mängd dokumentation för dig som vill läsa på själv också.

Läs mer och ladda ner Arch Linux

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.