Signalstyrkan till DWR-923 – så kollar du den

Har du mobilt bredband och en DWR-923 samt dålig hastighet i nätet? Då kan det bara läge att kontrollera hur signalstyrkan ser ut för att se om det kanske är den som spökar för dig. För att göra det måste du först logga in på routern och därefter ta dig till menyn för Internet. Så här går du tillväga:

1. Öppna webbläsaren och skriv in ip-adressen till din router (192.168.0.1).

dlink dwr 923 granssnitt 22. Logga in utan lösenord och gå till alternativet Internet (längst upp på sidan).

3. Till vänster väljer du sedan alternativet Status och bör då se en sida som liknar den på bilden här till vänster (klicka för större bild).

4. Leta upp värdena för signalstyrkan (Signal Strenght) för både APN1 och APN2. De ska vara negativa värden och gärna så låga som möjligt.

Signal Strength – högt eller lågt värde?

Signalstyrkan kan variera kraftigt beroende på modemets placering och avståndet till den radiomast som är ansluten. De båda antennerna som ansluts till DWR-923 (APN1 & APN2) behöver inte nödvändigtvis ha samma signalstyrka utan även där kan det variera en del. Som du ser på bilden ovan har båda antennerna en signalstyrka på -82 – och det är ett dåligt värde även om det kan ge bra hastigheter i nätet. Själv lyckades jag få 69 Mbit/s ner till modemet vilket är klart godkänt för 4G/LTE. Rekommenderat är åtminstone -70 till -50.

Saker som påverkar signalstyrkan är bland annat avstånd till radiomasten, hinder mellan antennerna på modemet och masten (exempelvis en vägg), mängden anslutna enheter till mobilnätet och väderleken.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.