ZTE MC801A: 6 saker du måste veta om 4G/5G-routern

zte mc801a 2020 4g 5g router wifi6

Funderar du på att uppgradera hemmet med mobilt bredband för 4G- och 5G-nätet? Då kanske du har funderat på att skaffa routern ZTE MC801A som bland annat medföljer Telenors mobila bredbandsabonnemang. Här går vi igenom några av de viktigaste detaljerna kring routern som du måste känna till innan du öppnar plånboken.

ZTE MC801A är äldre än två år (släpptes tidigt 2020)

Den här routern är inte den senaste på marknaden. Långt ifrån faktiskt då det har gått två år (februari 2020) sedan den släpptes.

Det betyder dock inte att det är en dålig router att ha i hemmet – absolut inte!

Men om du ändå ska betala mer än 3 000 kronor så bör du veta att routern Telenor ger dig inte är det senaste och hetaste som finns att erbjuda.

Har stöd för både 4G och 5G med hastigheter upp till 3 800 Gbps

ZTE MC801A kan ansluta till både 4G- och 5G-nätet tack vare det kraftfulla radiomodemet från Qualcom.

  • 5G-hastighet: nedladdning 3,8 Gbps / uppladdning 542 Mbps
  • 4G-hastighet: LTE Cat 22, nedladdning 2,4 Gbps / uppladdning 316 Mbps

Räkna aldrig med att du kommer upp i topphastigheterna, men routern har kapaciteten att nå riktigt bra bandbredd i de områden med riktigt bra täckning och signalstyrka.

Har stöd för WiFi 6 (802.11ax) – däremot inte WiFi 6E

Övergången från WiFi 5 till WiFi 6 har varit långsam på sina håll, men ZTE MC801A ståtar åtminstone med den senare.

Routern stöder WiFi 6 med 2×2 MIMO och trådlösa hastigheter upp till 1 775 Gbps.

MIMO indikerar att routern kan prata med flera anslutna prylar samtidigt. Routern klarar alltså parallell dataöverföring som snabbar upp kommunikationen. ”2×2” avslöjar att det finns fyra antenner; två för att ta emot och två som skickar data.

Idag finns förhållandevis få routrar som stöder nyare och mer kapabla WiFi 6E. Vi kan inte lasta ZTE för att inte WiFi 6E stöds på den här modellen eftersom det knappt fanns 2020. Dock måste du ha i åtanke att nya WiFi-standarden är på väg till marknaden på bred front och ZTE MC801A är inte framtidssäker med bara WiFi 6.

zte mc801a 2020 4g 5g router wifi6 detaljer

Maximalt 30 samtidigt anslutna WiFi-prylar

Om du har riktigt – riktigt – många prylar som ansluter till WiFi-nätverket hemma så kanske ZTE MC801A blir en begränsning. Den klarar nämligen bara 30 enheter samtidigt.

Det kanske låter mycket vid en första anblick, men den som har ett större hem med exempelvis säkerhetskameror, smarthögtalare och andra smarta hem-prylar kommer snabbt upp i antal.

Skulle du slå i taket kan du alltid använda separata accesspunkter som du ansluter till de två ethernet-portarna. Men det är en onödig och dum begränsning som riskerar att kosta dig mer pengar än du först tänkt dig.

Två nätverksportar med gigabithastighet

Du får maximalt två nätverksportar, så kallade ethernet-portar, som klarar upp till 1 Gbps per port. Normalt för vanliga routrar är att de har fyra portar, så här går du miste om två portar alltså.

Det är dock inget större problem eftersom du kan köpa till en billig switch med fyra eller fler portar.

UniFi Switch Flex Mini är en fenomenal mini-switch med fyra portar för under 400 kronor exempelvis. Vill du ha ett ännu billigare alternativ med fler portar så finns trotjänaren Netgear GS108 med åtta portar för samma pris.

Det är både synd och lite snålt att ZTE MC801A inte har åtminstone en nätverksport som klarar 2,5Gbps. Har du exempelvis en nyare NAS som klarar 2,5Gbps så kan du inte använda den fulla kapaciteten.

ZTE MC801A har inte stöd för WPA3 (däremot WPA2 och WPA)

Det är viktigt att ditt hemnätverk är ordentligt säkrat mot obehöriga. Om du får in personer i nätverket som inte bör vara där finns risken att de ställer till med otyg, exempelvis nedladdning av olagligt innehåll och spridning av malware.

ZTE MC801A stöder de äldre säkerhetsprotokollen WPA och WPA2 för WiFi-anslutningar. Däremot klarar inte routern nyare och mycket säkrare WPA3. Det ökar risken för säkerhetsintrång och modellen kan inte uppdateras med stöd i efterhand.

WPA-standarden erbjuder en form av kryptering av för användare som är anslutna mot det trådlösa nätverket. WPA och WPA2 anses osäkra idag medan WPA3 är den föredragna versionen. Tänk på att inte alla WiFi-prylar har stöd för WPA3 idag, så kolla vad som gäller för just dina enheter i hemmet.

Läs mer: iPhone 14 kan få superhastigheter i 5G-nätet på upp till 10Gbps


4g antenn unsplash nassim wahba
Du behöver en extern antenn om signalstyrkan ska förbättras, men kanske inte just en sån som på bilden ovan. Foto: Nassim Wahba, Unsplash

Om du behöver bättre 4G/5G-signalstyrka med ZTE MC801A

Routern har två uttag för extern antenn med anslutning av typen TS-9. Det gör att du kan öka signalstyrkan rejält för en stabilare och snabbare surfning. Det tillkommer en kostnad för antennen, men om du kan montera den i rätt riktning mot masten så får du en märkbart bättre upplevelse i slutändan. Här är vad du måste tänka på när du väljer antenn.

  • Inomhus eller utomhus: Kan du montera antennen på husväggen och rikta den mot masten? Då bör du välja en riktantenn som ger bästa möjliga signalstyrka. Är inte det möjligt så finns rundstrålande antenner också, men de är inte fullt lika bra.
  • Tänk på kontakten: MC801A använder TS-9 vilket betyder att antennkabeln måste använda denna kontakt. TS-9 är en välanvänd standard som de flesta antenner använder idag.
  • Rätt frekvensstöd är viktigt: Kontrollera noga att antennen du väljer klarar rätt frekvenser för den operatör som du vill använda. En bra antenn klarar alla 4G-frekvenser som används idag. 5G-nätet är däremot inte lika säkert, så kolla att antennen fungerar. Har du Telenor är det exempelvis 3 500 MHz-bandet (n78) som gäller.

Om du har ett större hus så rekommenderar vi att du väljer bort ZTE MC801A för en annan lösning. Och det är att skaffa en mesh-router med flera puckar som placeras ut i hemmet så att varje vrå täcks av WiFi-signalen. För bättre 4G/5G-täckning så kan du köpa till en separat radiomodul som placeras antingen inomhus eller utomhus på väggen (vilket är bäst eftersom du då kan rikta antennen mot masten för bästa möjliga signalstyrka).

asus zenwifi ax xt8 pack 2020 mesh
Asus ZenWiFi AX XT8 är ett toppenval om du letar en bättre WiFi-lösning till hemmet.

Tänk på att en separat WiFi-lösning och ett externt 4G/5G-radiomodem snabbt blir en mycket dyr lösning. Här är några utmärkta mesh-routrar för det lilla som stora hemmet:

  • Google Nest WiFi: Det enklaste och mest praktiska alternativet om du vill ha bra täckning, enkel installation och en överlag trevlig upplevelse. Har inte stöd för WiFi 6, men är den enklaste och bästa lösningen för dig som önskar minimalt med krångel. Finns med en, två eller tre puckar beroende på hur mycket du vill betala och hur lång räckvidd WiFi-nätet ska ha.
    Köp routern här eller prisjämför här (3 puckar)
  • Asus ZenWiFi XT8: Det kraftfullare alternativet med router + puck för extra bra räckvidd. Har stöd för WiFi 6 och är idag ett av de bästa och mest funktionsrika alternativen på marknaden. Mycket kraftfullare än Nest WiFi, lite krångligare att komma igång med. Ett toppenval för hemmet med många anslutna prylar som behöver rejält med fart i nätet.
    Köp routern här eller prisjämför här
  • Asus ZenWiFi XT12: Det här alternativet är både löjligt dyrt OCH löjligt kraftfullt. Den bästa WiFi-lösning på marknaden idag enligt många med extrem hastighet och räckvidd. Toppvalet för dig med djup plånbok och höga krav på hemnätverket. Om du inte vet exakt vad du behöver så är ZenWiFi XT12 inte för dig, men vill du ha allt det där extra och gärna betalar för det så är XT12 ett grymt bra val för idag och framtiden.
    Köp routern här eller prisjämför här

Alla specifikationer för ZTE MC801A

  • 5G-standard: 5G NR, 3GPP Rel 15 5G NR SA- och NSA-tillval 3X
  • 5G-hastighet: nedladdning 3,8 Gbps / uppladdning 542 Mbps
  • 4G-hastighet: LTE Cat 22, nedladdning 2,4 Gbps / uppladdning 316 Mbps
  • 5G-frekvenser: n41/77/78/79
  • 4G-frekvenser: B1, B3, B7, B20, B28, B40
  • WiFi: 802.11 b/g/n/a/ac/ax 2×2 MIMO 2,4 GHz och 802.11 ac 2×2 MIMO 5 GHz
  • Enheter: 31
  • SIM-kort: Nano SIM
  • Extern antenn: 2 x TS-9
  • Energiförbrukning: 36 W
  • USB: 1 st USB-C 3.1
  • LAN: 2 st Gigabit LAN
  • WAN: 1 st RJ11
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.