iPhone 14 kan få superhastigheter i 5G-nätet på upp till 10Gbps

qualcomm snapdragon x65 5g modem rf system 2021 1

Om du planerar att köpa nästa generationens iPhones så kan du få superhastighet i 5G-nätet. Qualcomm har presenterat en ny radiokrets för 5G med hastigheter upp till 10Gbps – och det kan landa i din nästa iPhone.

Qualcomm Snapdragon X65 är en välkommen uppgradering över befintliga flaggskeppskretsen Snapdragon X60. Den maximala, teoretiska hastigheten över mobilnätet har ökat från 7,6Gbps till hela 10Gbps – en ökning med nära 32 procent.

Lästips: Qualcomm Snapdragon 888 – snabbaste processorn för 2021 års mobiltelefoner (video)

Snapdragon X65 använder också fjärde generationens mmWave-antenn för bättre signalstyrka och bredare frekvensstöd (inklusive 41GHz). Antennen stöder även aggregering mellan spektrumen mellan mmWave och Sub-6.

Andra viktiga detaljer är att Snapdragon X65 är ett komplett, integrerat paket med allt som behövs för anslutningen.

qualcomm snapdragon x65 5g modem rf system 2021

Inklusive en RF-modul för 5G-anslutningar med bandbredd på 100MHz. Kretsen har blivit mer energieffektiv vilket minskar batteriförbrukningen och signalstyrkan på antennen kan justeras automatiskt via AI för att optimera det hela ytterligare.

Vi vet att Apple måste använda radiomodem från Qualcomm åtminstone fram till 2024. Detta enligt ett tidigare skrivit avtal mellan företagen.

Det är redan bekräftat att befintliga generationens Snapdragon X60 kommer att användas i Apples produkter fram till maj 2020. Nyligen presenterade X65 och kommande X70 ska användas hela vägen fram till 2024.

Qualcomm har som målsättning att kunna sätta Snapdragon X65 på marknaden kring slutet på 2021. Inte bara i Apples produkter, utan i många Android-telefoner världen över. Exakt vilka modeller och när återstår att se.

Lästips: Qualcomm Snapdragon Wear 4100 – nya kretsar för smartklockor med WearOS

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.