Qualcomm Snapdragon 888 – snabbaste processorn för 2021 års mobiltelefoner (video)

qualcomm snapdragon 888 5g 2021 1

Qualcomm Snapdragon 888 är nya generationens SoC-krets för mobiltelefoner med Android. Den är mycket snabbare för AI-beräkningar och har nya generationens grafikprocessor.

Qualcomm Snapdragon 888 är snabb. Ruskigt snabb faktiskt. Enligt Qualcomm är deras senaste och hetaste SoC-krets det kraftfullaste som går att skaffa i en Android-telefon.

Vi har inte alla detaljer om Snapdragon 888 riktigt än. Men Qualcomm har släppt en del detaljer som avslöjar hur kraftfull den här SoC-kretsen faktiskt är.

Till att börja med har Snapdragon 888 upp till 26 TOPS med AI-prestanda. TOPS anger antalet trillioner beräkningar per sekund, eller ”tera-operationer per sekund” som en krets klarar.

Som jämförelse kan nämnas att Apple A14 Bionic klarar 11 TOPS medan Qualcomm Snapdragon 865 klarar 15 TOPS. Om du vill veta mer om hur TOPS beräknas kan du läsa mer här.

Snapdragon 888 kan visa upp till 144 bilder per sekund

Med nya generationens Adreno-krets för grafiken kan Snapdragon 888 driva upp till 144 bilder per sekund.

Det är riktigt bra med tanke på att nya mobiltelefoner har skärmar som klarar både 90 Hz och 120 Hz. Men en kanske ännu större nyhet är att drivrutinerna till grafikprocessorn äntligen kan uppdateras med en vanlig OTA-uppdatering.

Lästips: Qualcomm Snapdragon Wear 4100 – nya kretsar för smartklockor med WearOS

Det betyder att buggfixar, optimeringar och liknande kan skickas ut så ofta det behövs – utan att hela Android måste uppgraderas.

Nästa nyhet är att Snapdragon 888 har en signalprocessor som klarar upp till 2,7 gigapixel per sekund. Det betyder att du kan ta 120 bilder per sekund med upplösning på 12 megapixel. En ökning med 35 procent jämfört med Snapdragon 835.

Och slutligen stöder Snapdragon 888 anslutning till 5G-nätet över både mmWave och sub-6.

Snapdragon 888 släpps under 2021

Den nya SoC-kretsen släpps under 2021 till en rad tillverkare och mobiltelefoner. Bland annat kommer följande tillverkare att lansera enheter med nya kretsen:

 • Asus
 • Lenovo
 • LG
 • Meizu
 • Motorola
 • OnePlus
 • Oppo
 • Xiaomi
 • Vivo
 • Xiaomi
 • ZTE

Det är inte klart om det bara är mobiltelefoner som kommer med Snapdragon 888. Det vore rimligt att anta fler produkttyper som surfplattor, mediaspelare och minidatorer som kan dra nytta av den högre beräkningskraften i Qualcomms SoC-krets.

Vad tror du om nya Snapdragon 888? Är det en krets du tänker vänta på? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.