Qualcomm Quick Charge 5 – supersnabb batteriladdning upp till 100w

Över 100 watt, 100% batteriladdning på 15 minuter, 70% effektivare än Quick Charge 4/4+

qualcomm quick charge 5 intro

Qualcomm Quick Charge 5 stöder snabbladdning på över 100 watt. Det betyder att du kan få extrema 50 procent av din telefons batteri på bara fem minuter. Och det är inte den enda nyheter med Quick Charge 5.

Enligt Qualcomm är Quick Charge 5 upp till 70 procent effektivare, upp till fyra gånger snabbare och ger upp till tio grader svalare laddning. Åtminstone jämfört med Quick Charge 4/4+.


Qualcomm Quick Charge 5 ska även vara tio gånger kraftfullare än första generationens Quick Charge 1.

Laddningstekniken är bakåtkompatibel med de äldre standarderna Quick Charge 4, 3 och 2. Så du behöver inte vara orolig för att laddningen inte fungerar korrekt eller på något vis är felaktig när du använder en Quick Charge 5-laddare med äldre telefoner.

qualcomm quick charge 5 specs

Förutom att vara snabbare, effektivare och svalare så till för Quick Charge 5 även en rad nya säkerhetslösningar. Totalt 12 stycken som rör temperatur, spänning och ström.

Qualcomm vill inte bara stanna vid mobiltelefoner med Quick Charge 5. Eftersom tekniken stöder över 100 watt så är den lämplig även i bärbara datorer som använder USB Typ-C. Det är inte fullt möjligt just nu, men Qualcomm utvärderar möjligheten.

De första mobiltelefonerna att ha fullt stöd för Quick Charge 5 kommer från kinesiska tillverkaren Xiaomi. Det är oklart exakt när de första telefonerna släpps.

FAQ

Vilka mobila kretsar stöder Quick Charge 5?

I skrivande stund endast Qualcomm Snapdragon 865 och Snapdragon 865+.

Hur snabbt laddas batteriet i min telefon med Quick Charge 5?

Enligt Qualcomm kan en mobiltelefon med batteri på 4 500 mAh laddas till 50% på 5 minuter och 100% på 15 minuter.

Vilka prylar fungerar med Quick Charge 5?

För att använda Quick Charge 5 fullt ut krävs en enhet med Snapdragon 865 eller Snapdragon 865+.

När kan jag köpa en mobiltelefon som stöder Quick Charge 5?

De första mobiltelefonerna väntas nå marknaden under tredje kvartalet 2020.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.