Detta måste du veta om Tile Pro och Tile Mate 2020

tile mate tile pro 2018 wallet

Funderar du på att skaffa en bluetooth-tracker från Tile? Här tipsar vi om de bästa sakerna du måste ha koll på inför köpet.

1. Batteriet kan bytas

De första generationerna med bluetooth-trackers från Tile hade ett fast, inbyggt batteri som inte kunde bytas. Det gjorde att de efter ungefär ett år blev helt värdelösa när batteritiden tog slut.


Tacksamt nog har Tiles nyare modeller bytbart batteri. Batteriet som används är det vanliga CR2032 som du kan köpa i flerpack hos i princip vilken matvarubutik som helst.

Nämnvärt om nya och förbättrade Tile Pro och Mate för 2021 är att det bara är Pro-modellen som kan byta batteri. Tile Mate har tre års battertid och när det är slut måste du slänga hela brickan.

Läs mer om nya Tile Pro och Mate (2021) här.

2. Räckvidd upp till 120 meter / 400 feet

Räckvidden beror på flera faktorer. Bland annat vilken bluetooth-version som din anslutna mobiltelefon eller surfplatta använder, och hur fri sikt det är mellan trackern och din mobila enhet.

Enligt Tile ska räckvidden vara upp till 120 meter för Tile Pro och 61 meter för Tile Mate. Men i praktiken får du räkna med betydligt kortare avstånd än så.

Räkna med hälften av det angivna maxavståndet, vilket ändå får sägas vara riktigt bra.

3. Fungerar med Android och iOS

Tile Pro och Tile Mate ansluts till din mobiltelefon med bluetooth. För att använda dem behövs en speciell kompanjonapp som finns till både Android och iOS.

För att använda kompanjonappen krävs Android 7.0 alternativt iOS 12, eller senare versioner. Din mobiltelefon måste även ha bluetooth 4.0 eller nyare.

4. Har inbyggd siren som larmar

När du behöver hitta din Tile använder du mobiltelefonen för att både positionera den via bluetooth och aktivera en siren. Med sirenen är det lättare att hitta bluetooth-trackern.

Den faktiska ljudnivån är enligt NY Times höga 104 dB när du är är precis invid bluetooth-trackern. Jämförelsevis är det precis under vad en lövblås eller motorsåg når upp till.

5. Du kan hitta din telefon med Tile Pro och Tile Mate

Visste du att Tile Pro och Tile Mate inte bara är till för att hitta vad helst du har satt fäst dem på? Du kan även använda bluetooth-trackern till att hitta mobiltelefonen.

I mitten på bluetooth-trackern finns en liten knapp. Om du trycker på den söker trackern upp din mobiltelefon och får den att spela en högljud signal så att du kan lokalisera den.

6. Tile Pro och Tile Mate är vattentåliga – men inte vattentäta

Trots att Tile Pro och Tile Mate kanske ser vattentäta ut så är de långt ifrån just det. Faktum är att Tile anger IP55 som högsta klassificering för Pro-modellen.

Det betyder att bluetooth-trackern du fäster i exempelvis nyckelknippan på sin höjd får utsätts för lättare stänk. Du ska alltså inte nedsänka din tracker i vatten eller utsätta den för ihållande väta.

7. Smartare funktioner – om du betalar varje månad

Om du vill ha allt som Tile-serien kan erbjuda så räcker det inte att köpa bluetooth-trackern du vill ha. Du måste betala en månadskostnad för prenumerationen Premium också. En tjänst som ger extra fördelar för cirka 35 kronor per månad.

Du får en garanti som ersätter din Tile om den förloras och inte kan hittas av Tile-nätverket. Du kan få smarta varningar i mobiltelefonen, dela din position med familj och vänner, få gratis batterier varje år och se en historik över alla platser du besökt under 30 dagar.

Läs mer om Tile Premium här.

8. Din Tile kan hittas av andra Tile-användare

Styrkan med Tile-serien är att andra Tile-användare kan hitta dina prylar när du tappat dem och är utom räckhåll. Med fler än 26 miljoner användare världen över är chansen att någon hittar din Tile när du tappat den och hjälper dig få tillbaka det som är förlorat.

För att andra ska se din bluetooth-tracker måste du först notera den som borttappad via Tile-appen. När en annan Tile-användare passerar din tracker får du en avisering om positionen. Den som passerade din bluetooth-tracker får av säkerhetsskäl inte veta att den hittats.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.