Telenor skickade 200 000 SMS till fler mottagare (2023)

kvinna mobiltelefon freestocks unsplash
Foto: freestocks, Unsplash

Mobiloperatören Telenor är i blåsväder. Eller snarare så försöker de stå upprätt när det blåser orkanvindar. För den 20 januari skickades fler än 200 000 SMS-meddelanden till fel mottagare.

Ännu värre är kanske att Telenor själva inte kan se vilka SMS-meddelanden som är felskickade. Endast avsändaren kan se det via sin historik och risken är att många inte tänker på att kolla där.


Dessutom har mobiloperatörer tystnadsplikt som telekommunikationsbolag. Det betyder att de inte får berätta för drabbade vart deras meddelanden hamnat. Ouch, Telenor.

Lästips: Telenor Mediahubb för streaming till din TV

Telenor anmälde sig till PTS

I ett massutskick till alla berörda så säger mobiloperatören att de haft ett tekniskt fel som gjorde att alla SMS-meddelanden som skickades den 20 januari 2023 mellan den 10.45 och 20.36 har levererats till ett annat nummer än avsändaren avsåg.

Telenor har anmält sig själva till Post- och Telestyrelsen (PTS) efter den allvarliga händelsen. Företaget säger också att de sett till att det specifika problemet inte ska inträffa igen.

Totalt ska cirka fem procent av alla SMS som skickades under tidsperioden vara felskickade.

Ett annat problem är att det kan ha uppstått en viss fördröjning i systemet. Det betyder att eventuella tidsstämplar inte är garanterade att vara korrekta vilket gör specifika meddelanden omöjliga att identifiera.

Via Telenor

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.