5G-stöd till iPhone under 2020 – Apple väljer modem från Intel

apple-iphone-xs-max

Apple släpper första iPhone-modellen med 5G-stöd under 2020. Det säger en anonym källa inom Apple som säger sig ha insyn i utvecklingen.

Enligt uppgift kommer Apple att välja modemet Intel 8161 till 5G-stödet i de nya iPhone-telefonerna. Det betyder att användarna kan få gigabit-hastighet över mobilnätet; eventuellt så höga hastigheter som upp till 5 Gbps.

Det är inte speciellt förvånande att Apple väljer Intel för sina 5G-modem. Det Cupertino-baserade företaget har en bitter och långdragen fejd med konkurrenten Qualcomm, och Apple lär inte vilja sponsra tillverkaren med några fördelar i första taget.

Redan idag ska Apple arbetar med att testa de 5G-modem som Intel har att erbjuda. De första försöken ska ha resulterat i ökad värmeutveckling och högre strömförbrukning än dagens 4G-modem. Något som Apple inte lär acceptera för lansering.

Modem-prototyper bidrar till mer värme och ökad strömförbrukning

Anledningen till att värmen och strömförbrukningen ökar är sannolikt på grund av de modem-prototyper som används. Intel har bidragit med ett nytt 8160-modem som är en prototyp-föregångare till 8161. Och företaget har inte lyckats optimera tekniken verkar det som.

Qualcomm ligger inte heller på latsidan utan har egna 5G-lösningar på gång. Enligt tillverkaren ska nya Snapdragon X50 med 5G-stöd finnas tillgänglig i mobiltelefoner från 18 olika tillverkare redan 2019.

Idag har kända tillverkare som OnePlus, Samsung och Sony bekräftat att de utvecklar mobiltelefoner för 5G. Det är ingen högoddsare att flaggskeppen blir först med stödet, så vill du vara snabb med senaste tekniken lär det kosta många tusenlappar.

Redan under Mobile World Congress 2019 lär vi få se de första 5G-kapabla mobiltelefonerna. Vi räknar med höga priser, ordentligt med buggar och att tillverkarna måste förfina tekniken minst en generation framåt innan den större massan bör hoppa på tekniktåget.

Läs mer om nyheten på Fastcompany.com.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.