Ubuntu 19.04 släpps den 18 april 2019

ubuntu logo

Ubuntu 19.04 ”Disco Dingo” släpps den 18 april 2019. Det är nästa stora version av Linux-distributionen och med den följer stora förbättringar.

  • Ubuntu 19.04 har ingen alfa-version – släpps direkt som beta
  • Kan släppas med Linux Kernel 5.0
  • Fem datum att hålla reda på för intresserade
  • Ubuntu 19.04 är inte en LTS-version
  • Ubuntu 18.04 LTS finns nu att ladda ner

Just idag är det något oklart vad Ubuntu 19.04 kommer att innehålla för nyheter. Det pratas om Linux Kernel 5.0 och Gnome 3.32 – förutsatt att de är redo för inkludering i nya Ubuntu i tid.

Andra förbättringar kan vara integration av Android med hjälp av GSConnect direkt efter installation. Det är en implementation av JavaScript som gör att du kan köra appar för Android direkt i datorn.

Vidare kan webbläsaren Chromium som baseras på öppen källkod, samt gamingplattformen Steam släppas som Snap-appar. Exakt vad som gäller kring Snap-apparna återstår dock att se.

Det väntas även komma optimeringar kring energihantering, nya algoritmer för komprimering av data och generella prestanda- och minnesoptimeringar. Det återstår mycket arbete innan vi med säkerhet kan peka på givna nyheter i Ubuntu 19.04.

När släpps Ubuntu 19.04 ”Disco Dingo”?

Det officiella datumet för lansering av Ubuntu 19.04 är den 18 april 2019. Dock kan datumet ändras utan förvarning om utvecklarna behöver mer tid för att säkerställa stabilitet och säkerhet.

Innan den slutgiltiga versionen släpps föregås den av en rad milstolpar i utvecklingen. De ser ut som följande:

  • Stopp för nya funktioner: 21 february 2019
  • Stopp för ändringar i gränssnittet: 14 mars 2019
  • Stopp för ändringar i Linux-kärnan: 1 april 2019

Och de betyder precis som det står. Nya funktioner kommer inte att läggas till i Ubuntu 19.04 efter den 21 februari 2019. Gränssnittet lämnas oförändrat (undantagsvis för buggfixar) i mars och Linux-kärnan spikas i början på april.

Släpps en beta-version av Ubuntu 19.04 ”Disco Dingo”?

Innan den färdiga versionen släpps kommer Ubuntu 19.04 att kunna provas som en beta-version. Denna släpps den 28 mars 2019. Det betyder att du kan testa alla nya funktioner i god tid före på exempelvis en testmaskin före den 8 april.

En nämnvärd detalj är att Ubuntu 19.04 inte släpps i en alfa-version. Första nedladdningsbara versionen blir alltså beta-versionen i slutet på mars.

Vi håller tummarna för att Ubuntu 19.04 släpps på det planerade datumet och att utvecklaren inte skyndar på för att nå sin milstolpe. Det är bättre att lanseringen flyttas på framtiden med fler optimeringar, snarare än att användarna drabbas av buggar för att någon hade extra bråttom.

Om du vill läsa mer om Ubuntu eller ladda ner operativsystemet så kan du göra det från den officiella webbsajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.