Ubuntu 18.04 LTS finns nu att ladda ner

dell-xps-ubuntu-2018

Canonical har släppt Ubuntu 18.04 LTS och precis som namnet antyder är det en Long Term Support-version med utökat stöd. Kodnamnet för nya versionen är Bionic Beaver och den kommer med en hel rad stora nyheter.

  • Använder senaste Linux-kerneln 4.15
  • Canonical samlar in anonymiserad data om din Ubuntu-installation
  • Dumpar Wayland och går tillbaka till Xorg
  • Finns endast att ladda ner som 64-bitarsversion
  • Får uppdateringar fram till 2023

Det kanske viktigaste med Ubuntu 18.04 LTS är att versionen befäster många av ändringarna som skedde med föregående version, Ubuntu 17.10, som släpptes tidigare i oktober 2017.

Bland annat genom att ytterligare förbättra integrationen av det GNOME-baserade gränssnittet som fick ersätta Canonicals egna Unity-gränssnitt. Övergången påbörjades i oktober och först med 18.04 LTS anses den vara helt avklarad.

Med Ubuntu 18.04 LTS kommer det bara att finnas en 64-bitarsversion av installationsavbildningen. Om du av någon anledning måste ha en 32-bitarsversion får du alltså leta efter en sådan från tredjepart.

Dessutom börjar utvecklaren Canonical samla in data om dig som användare. Insamlingen omfattar bland annat detaljer om datorn som Ubuntu används på. Exempelvis vilken processor det är, vilken tidszon du har och Ubuntu-versionen. Canonical kan även samla in vilka paket du har installerat.

Insamlingen är aktiverad från start, men du kan enkelt avböja närhelst du vill. Notera att allt som samlas in är anonymiserat och kan inte spåras tillbaka till avsänder. Det går alltså inte att koppla dig som person till datan som sparas på Canonicals servrar.

Och kanske är det riktigt tur, för Canonical har bestämt sig för att göra all data helt öppen och fri att kolla på för vem som helst. Du kan alltså se hur många andra som har liknande uppsättning paketinstallationer som du själv.

ubuntu-1804-lts-desktopUbuntu 18.04 LTS har stöd fram till april 2023

Ubuntu 18.04 LTS använder den senaste Linux-kerneln (version 4.15) som bland annat ger snabbare kallstarter av datorn. Med kerneln är det även möjligt att installera en minimalistisk version av Ubuntu som bara inkluderar en webbläsaren Mozilla Firefox och ett litet antal verktyg.

Display-servern har ändrats tillbaka till Xorg efter att ha varit Wayland under en kort tid med Ubuntu 17.10. Du kan fortfarande växla tillbaka till Wayland om du vill det, men är du osäker på vad det faktiskt innebär rekommenderar vi att du stannar med standardvalet.

Andra småförbättringar är att om du använder emojis kanske du glädjer dig åt att de nu visas i färg, och flera applikationer är nu installerade med så kallade Snap-paket. Det omfattar bland annat Calculator, Characters, Logs och System Monitor.

Ubuntu 18.04 LTS har officiellt stöd hos Canonical fram till april månad 2023. De två tidigare LTS-versionerna 14.04 samt 16.04 får uppdateringar fram till samma månad 2019 respektive 2021. Om du däremot använder 17.10 som inte är en LTS-version är det istället juli 2018 som gäller. Därefter rekommenderas du uppgradera till 18.04 LTS istället.

Här laddar du ner Ubuntu 18.04 LTS

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.