Sämre kryptering till WhatsApp – VD:n lämnar i protest

WhatsApp Logo

Facebook planerar att försämra säkerheten i meddelandetjänsten WhatsApp. Genom att byta till en kryptering som är svagare än den som används idag kan Facebook komma åt data för att rikta reklam till användarna.

  • Facebook vill använda mer data från WhatsApp för att visa reklam
  • Båda medgrundarna till WhatsApp har lämnat tjänsten
  • Facebook köpte WhatsApp under 2014 för hela 163 miljarder kronor
  • Mark Zuckerberg tackar Jan Koum för att ha lärt honom om kryptering

Beslutet att försämra säkerheten i WhatsApp har inte mottagits positivt av många, allra minst av Jan Koum. Han är medgrundare och nuvarande VD:n på WhatsApp – åtminstone för stunden. Som en direkt anledning till Facebooks beslut har han valt att sluta som VD.

Det betyder också att Jan Koum lämnar sin plats i styrelsen på Facebook. Men exakt när det kommer att ske återstår att se. Det enda som är klart just nu är att han tydligt markerar sitt avstånd till de kommande förändringarna.

Både Jan Koum och den andre medgrundaren till WhatsApp, Brian Acton, lovade att bevara den integritet och säkerhet som fanns innan tjänsten såldes till Facebook. Bland annat genom att ge stöd för kryptering under 2016, vilket mottogs positivt av många.

Medgrundarna till WhatsApp har motarbetat Facebook kring annonsvisning

Mark Zuckerberg kommenterade Koums beslut att lämna meddelandetjänsten genom att tacka honom. Bland annat för att ha lärt Zuckerberg om kryptering och förmågan att ta kontrollen från centraliserade system och lägga den i händerna på användarna.

Facebook lever på att visa annonser och WhatsApp-grundarnas ovilja att släppa kontrollen över användarnas data till moderbolaget har varit en ordentlig käpp i hjulet för Zuckerberg. Med både Jan och Brian ur vägen finns inget som stoppar Facebook från att använda WhatsApp-data mer fritt.

WhatsApp är världens största meddelandetjänst med fler än 1,5 miljarder användare varje månad.

Tjänsten har sina största marknader i länder som Indien, Egypten och Brasilien. Även Europa är en stor marknad för WhatsApp. Bland annat används meddelandetjänsten för att ringa samtal och skicka textmeddelanden till familj och vänner; för att undgå mobiloperatörernas avgifter och helt enkelt.

Använder du WhatsApp och vad tycker du i så fall om att Facebook tänker göra säkerheten sämre i WhatsApp? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.