Reklamfritt Facebook & Instagram för 200 kronor per månad

Facebook pins logo
Foto: NeONBRAND, Unsplash

Meta planerar att inför prenumerationer för reklamfritt Facebook och Instagram. Från 190 kronor per månad kan det kosta dig om uppgifterna stämmer.

Det är webbsajten Wall Street Journal som först gick ut med uppgifterna om att Meta planerar att släppa två prenumerationsnivåer för Facebook och Instagram.

Betala varje månad och slipp spårning / reklam

Målet är att ge användarna en möjlighet att slippa både spårning och reklam på de sociala nätverken, i utbyte mot en hög månadsavgift. Alternativt kan användarna välja att fortsätta kolla på annonser och bli spårade precis som tidigare.

Anledningen till att det här dyker upp just nu är att EU vill få Meta att sluta spåra användarna och att inte längre visa annonser baserat på användardatan som lagras.

Meta vill givetvis undvika de enorma böter som EU normalt delar ut. Att erbjuda prenumerationsnivåer är ett sätt att visa handlingskraftighet och kanske undvika EU:s vrede.


Så mycket kostar prenumerationsnivåerna

Meta har inte avslöjat några officiella planer och absolut inga priser – än.

Men uppgifterna som finns just nu pekar på att upplägget blir tämligen enkelt.

  • Betala 14 USD för reklamfritt Facebook ELLER Instagram
  • Betala 17 USD för reklamfritt Facebook OCH Instagram

Omräknat blir det cirka 190 kronor respektive 230 kronor, båda inklusive moms. Notera att det finns europeiska priser också vilket är 10 euro respektive 16 euro, vilket sänker priset rejält då moms inte behövs.

När Meta gör sitt stora avslöjande återstår att se, men Wall Street Journal säger att det kan se redan i slutet på oktober månad.

Meta avslöjade planerna för EU i september

Redan i september fanns representanter för Meta på plats i Irland för att berätta om sina planer inför EU-tjänstemän.

Där ska representanterna ha sagt att bolaget plan (som kallas ”Subscription No Ads”, eller ”SNA”, internt) kan rullas ut inom de kommande månaderna för alla EU-invånare.

Nyheten är en enorm sak för Meta och Mark Zuckerberg som länge har sagt att kärnan i verksamheten alltid ska vara kostnadsfri samt finansieras med reklam. Det säkerställer att alla som vill, oavsett inkomst, kan ta del av vad Facebook och Instagram erbjuder.

FAQ

Hur får jag reklamfritt Facebook?

Med en annonsblockerare i webbläsaren slipper du mycket av den reklam som visas på Facebook. I appen kan du inte komma runt annonserna dessvärre.

Hur får jag ett reklamfritt Instagram?

Med en annonsblockerare i webbläsaren slipper viss del av den reklam som visas på Instagram. I appen kan du inte komma runt annonserna dessvärre.

Kan jag betala för att slippa reklam på Facebook & Instagram?

Kanske i framtiden. Meta påstås ha två nya prenumerationsnivåer på gång som gör att du får en annonsfri upplevelse från cirka 115 till 190 kronor per månad.

Via Wall Street Journal

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.