Skicka från WhatsApp till andra appar och tjänster

WhatsApp logo

WhatsApp arbetar på en integration med andra meddelandetjänster. Det betyder att du snart kan skicka meddelanden direkt från appen till exempelvis Facebook Messenger.

Därför stöder WhatsApp snart fler appar

Anledningen till att WhatsApp arbetar in den nya funktionaliteten har med EU att göra. Eller mer specifikt ett beslut från EU-kommissionen som kräver att Meta (som säger WhatsApp) måste lägga till stöd för andra appar i både WhatsApp och Messenger.

Det är alltså inte frivilligt för Meta att göra den här förändringen. Och frågan är om bolaget ens hade övervägt möjligheten om inte EU hade lagt fram kraven på bordet.

Då måste nya funktionen finns i WhatsApp

Senast i mars 2024 måste Meta säkerställa att de nya reglerna efterföljs. Annars väntar påföljder som garanterat kommer att minska kassan med ett stort antal miljoner euro.

Redan idag finns gömd kod i beta-versionen av WhatsApp för Android som pekar på att arbetat har kommit en bra bit.

Det är WA Beta som först hittade koden och rapporterade om den. De avslöjar att det finns en dold funktion som heter ”tredjepartschattar” inbäddad i appen. Du kan inte nå funktionen på något sätt via appen och när WA Beta nådde sidan med lite tricks så var den helt vit.

Apple iMessage

Apple iMessage omfattas inte av reglerna

Just nu är det bara WhatsApp och Messenger som omfattas av reglerna. Anledningen är att de är så stora att EU-kommissionen säger att de måste göra förändringarna.

Däremot klarade sig Apple med iMessage från att behöva göra några förändringar i sin meddelande tjänst (något vi gissar att de är galet nöjda med).

Inte heller tjänster som Telegram, Signal, Viber och Line omfattas.

Oklart hur reglerna ska efterföljas

Just nu vet vi inte hur WhatsApp och Messenger ska kunna skicka meddelanden till andra tjänster.

Ett alternativ är Matrix-protokollet som är en öppen standard för kommunikation. Protokollet kan användas till meddelandetjänster, VoIP, WebRTC, IoT och mer.

Teamet som arbetar med Matrix är färre än 12 personer. Om de får chansen att bädda in sitt arbete i WhatsApp och Messenger så kan det potentiellt användas av miljarder människor världen över.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.