Här är Google Pixel Watch 2

Google Pixel Watch
Foto: Google

Google har äntligen visat upp Pixel Watch 2 och nu vet vi äntligen många detaljer om den kommande smartklockan – den officiella efterföljaren till fjolårets Pixel Watch.

Den stora presentationen kommer den 4 oktober tillsammans med mobiltelefonerna Pixel 8 och Pixel 8 Pro. Då får vi veta pris och om smartklockan släpps även i Sverige.

Tills dess har vi en officiell teaser-video från Google som avslöjar många spännande detaljer om Pixel Watch 2.

Sensorerna i Pixel Watch 2

En stor nyhet är att sensorerna i Pixel Watch 2 har förbättrats.

Hela sensor-delen är omarbetad med en tydligt annorlunda led-konfiguration på baksidan.

Där Pixel Watch har en kant av EKG-elektroder och en pillerformad design för de rektangulära, optiska sensorerna så ståtar Pixel Watch 2 med en helt annan design.

Den har blivit mer cirkulär med mindre led-dioder som vi hoppas betyder att Google inkluderar sensorerna från Sense 2-klockan som mäter elektriska förändringar i huden, vilket kan mäta stressnivån.

Så vattentät / vattentålig är Pixel Watch 2

En viktig detalj för alla smarta prylar som bärs på kroppen är hur vattentåliga de är.

Pixel Watch 2 har kapslingsklassen IP68 vilket betyder att den är lika tålig mot vatten och damm som de flesta mobiltelefonerna på marknaden.

  • IP6X betyder att smartklockan är helt dammtät. Det tränger inte in minsta lilla dammkorn eller partikel.
  • IPX8 betyder att smartklockan är ordentligt vattentålig. Den kan nedsänkas till 1 meters djup i 30 minuter utan att ta skada.

Nämnvärt är att Pixel Watch endast hade en ”vattentålighet ned till 50 meter” eller ”5 ATM”. Nu får vi tacksamt nog en officell dammtålighet också.

Google Pixel Watch 2
Foto: Google

Kronan sitter närmare boetten

En annan nyhet är att den digitala kronan har omarbetats och sitter närmare boetten.

Det betyder att smartklockan förhoppningsvis känns lite mindre påtaglig på kroppen. Dessutom slipper vi den lilla utskärningen för kronan som Pixel Watch har.

I övrigt så är nya smartklockan nära visuellt identisk med Pixel Watch. Det betyder att de stora nyheterna framför allt sitter på insidan, under den stora skärmen.

Snapdragon W5 Plus ökar prestandan och batteritiden

Under skärmen ska det sitta en Snapdragon W5 Plus. Det är en nyare generationens systemchip från Qualcomm och ett stort steg upp från den gamla Exynos-kretsen som Pixel Watch använder.

Snapdragon W5 Plus presenterades redan 2022 med en helt ny design och löften om stora förbättringar.

Bland annat utlovas bättre prestanda samtidigt som energiförbrukningen minskar. Det betyder helt enkelt att allt du gör på smartklockan känns kvickare samtidigt som batteriförbrukningen är jämförbar med Pixel Watch eller högre.

Och vi hoppas verkligen på att batteriet har blivit bättre. Den kanske största kritiken mot Pixel Watch var den urusla batteritiden.

Vad vi inte vet om Pixel Watch 2 idag

Det är mycket vi fortfarande inte känner till om den nya smartklockan.

Exempelvis vet vi inte hur mycket den kommer att kosta. Priset för Pixel Watch när klockan började säljas som gråimporterad i Sverige var 4 400 kronor, och idag kan du få den för runt 3 700 kronor till 4 000 kronor.

Vi vet inte hur lång batteritiden är. Pixel Watch har en erkänt dålig batteritid som knappt räcker en hel del och Google måste göra något drastiskt för att bättra den om Pixel Watch 2 ska hänga med konkurrenterna.

Inte heller vet vi vilka hälsofunktioner som introduceras. Troligtvis följer alla som fanns i Pixel Watch med så klart, men det finns mycket som saknas från Fitbit-klockorna och träningsarmbandet. Fitbit köptes av Google och vi har inte sett någon bra kapitalicering från det köpet än.

FAQ

Hur mycket kostar Pixel Watch 2?

Beräknat pris på Pixel Watch 2 är någonstans mellan 4 000 och 4 500 kronor.

När släpps Pixel Watch 2?

Den 4 oktober släpps smartklockan tillsammans med Pixel 8 och Pixel 8 Pro.

Vilken batteritid har Pixel Watch 2?

Beräknad batteritid är en hel dags användning vid normal användning.

Vilken systemkrets använder Pixel Watch 2?

Snapdragon W5 Plus ska sitta i nya smartklockan. Det är ett stort lyft från Exynos 9110 som sitter i första generationens Pixel Watch.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.