4G fungerar med Iphone 5 i svenska mobilnät

När Apple presenterade Iphone 5 och Ipad 4 var det många som reagerade på att de hade stöd för 4G/LTE – och att de inte fungerade i våra svenska mobilnät förutom med 3G. Arga kommentarer började ventileras på internet och det var många som tydligt markerade sitt missnöje mot Apples val av nät i sina senaste produkter. Nu verkar det dock som att det kan bli en liten ändring som gör att Iphone 5 och Ipad 4 faktiskt fungerar i de svenska mobilnäten, åtminstone om man har Telenor och bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

4g-lte-iphone-5-ios

Genom att jailbreaka en Iphone 5 har fyndiga medlemmar på forumet hos 99mac.se lyckats hitta en metod för att aktivera 4G/LTE. Några ändringar i inställningsfilerna, manuell inmatning av de korrekta APN-uppgifterna och 4G-reglaget visade sig i IOS. De som har testat påstår att överföringshastigheterna är rejält mycket bättre än i 3G-nätet, vilket kanske inte är så konstigt då 4G/LTE ofta erbjuds upp till 80 Mbit/s eller 100 Mbit/s beroende på vilken operatör man använder. Nu är bara frågan vad Telefon anser om det här hacket.

Den som har en Iphone 5 bör inte rusa iväg och försöka sig på samma sak som de på 99mac eftersom antalet platser där det fungerar är extremt få. Telenor har bara aktiverat 1 800 MHz-bandet på ett begränsat antal platser men vill man använda 4G i framtiden med Apples produkter så är nog Telenor (Tele2 påstås fungera också) rätt operatör att välja framöver. Någon som vågat sig på att testa?

Via: MacWorld (IDG)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.