Apple lanserar Macbooks med M4 under 2024

Macbook Pro
Tianyi Ma, Unsplash

Apple planerar att släppa nya Macbook-modeller under 2024. Huvudnumret är en ny, uppgraderad M4-processor som har optimerats för AI.

Precis som tidigare kommer M4-processorn att släppas i tre varianter. Åtminstone tre som minimum enligt analytikern Mark Gurman på Bloomberg. Och det kan handla om en total översyn av uppställningen.

Lästips: Macbook Pro med M3 får stöd för flera externa skärmar

Och visst låter det bra. AI är superhett (även om det har avtagit något) och många bolag har skyndat för att rida på intressevågen. Men Apple har varit något återhållsamma i sin utveckling och inte tagit samma, snabba steg som konkurrenterna.

Apple skyndar på AI-utvecklingen

Nu verkar det dock brinna i knutarna. Försäljningen av Mac-datorer har stadigt minskat sedan 2022 och Apple har inte kunnat hänga med AI-intresset som de andra bolagen. Något man verkar tro ska ändras med M4-kretsarna.

Det vore inte oroligt att tänka sig en rad olika förbättringar som inte är AI-knutna. Lägre energiförbrukning, högre prestanda. Det är förbättringar vi ser med varje ny systemkrets från Apple, oavsett om det är för iPhone, iPad eller Mac.

Lästips: 15-tums Macbook Air med Apple M2-processorn

Apple har länge använt AI i sina produkter, men det är subtila funktioner som förbättrar undermedvetet snarare än att det är i ansiktet på användarna. Med M4-processorerna och kommande versioner av iOS, iPadOS och macOS kan det bli ändring på det. Frågan är bara hur.

Du behöver inte vänta på Apple M4

Om du står i startgroparna för köp av en ny Mac-dator behöver du inte vänta in Apple M4-processorerna.

Sannolikheten är stor att Apple inte bara göra dem bättre (vilket är väntat), utan även ökar priserna. Fördelar till ett högre pris helt enkelt, men det finns inget som talar för att den vanliga användaren bör ta den högre kostnaden.

Om du inte använder artificiell intelligens och alla smarta funktioner som det ger kan du med enkelhet välja en dator med Apple M2 eller M3. Du sparar pengar, får riktigt bra batteritid och hög prestanda – till en lägre kostnad än vad M4-datorerna kommer att ha.

Här hittar du alla bärbara Mac-datorer som går att köpa idag. Alla stationära modeller hittar du här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.