10 saker du måste veta (tips) om Sony WF-1000XM4

Sony WF-1000XM4

Sony WF-1000XM4 är 2021 års flaggskeppslurar med den senaste Bluetooth-standarden, bättre ljudkvalitet och lång batteritid.

Men hur bra är ljudkvaliteten egentligen, är hörlurarna kompatibla med iPhone och klarar de rumsligt ljud?

Här tipsar vi om tio saker du kanske inte visste eller vill ha koll på innan du skaffar WF-1000XM4.

Läs mer:  Sony WH-1000XM4: Allt du behöver veta om hörlurarna

1. Sony WF-1000XM4 är vattentåliga – inte vattentäta

Du kan använda WF-1000XM4 när du tränar och när du är i lättare regn, men helst ska du inte använda dem i våta miljöer överhuvudtaget.

Sony WF-1000XM4 är IPX4-klassade vilket betyder att de ska klara stänk från alla håll. Däremot kan ihållande regn eller nedsänkning i vatten snabbt blir slutet för hörlurarna.

Undvik att få in vatten i hålen då WF-1000XM4 inte har vattenavstötande egenskaper som exempelvis smartklockan Apple Watch har.

Om du får vatten på dina WF-1000XM4, torka genast av dem med en luddfri trasa och se till att hörlurarna är helt torra innan du laddar dem i laddningsskalet.

2. Du kan byta öronkuddarna mot bättre alternativ

Du måste inte använda öronkuddarna som medföljer WF-1000XM4. Det är enkelt att byta ut dem och det finns mängder av alternativ att välja mellan.

Anledningarna till att du skulle vilja byta öronkuddar kan vara flera. Exempelvis kan de som medföljer hörlurarna slitas ut, gå sönder eller tappas bort.

En viktigare anledning kan vara att öronkuddarna inte passar korrekt i just dina öron. Det finns speciella alternativ med minnesskum som formas efter insidan på dina öron för bättre passform och effektivare blockering av ljud från omgivningen.

sony wf 1000xm4 2 2021

3. Styr uppspelning och samtal direkt på lurarna

Sony WF-1000XM4 har tryckkänsliga zoner på båda in-ear-lurarna. Med små tryck styr du samtalsfunktion, brusreduceringen och uppspelningen av musik.

Du kan välja mellan ett, två eller tre snabba tryck, samt ett längre ihållande tryck.

Här är alla snabbkommandon du kan göra direkt på lurarna:

Vänstra lurenHögra luren
Ett tryckTysta ljud
Brusreducering
Ambient ljud
Spela / Pausa
Två tryckByt låt framåt / Svara samtal
Tre tryckByt låt bakåt
Långt tryckDigitala assistenten

Mycket smidigare än att använda mobiltelefonen, och om du har en smartklocka från Samsung så kan du givetvis styra uppspelningen eller samtalet därifrån med.

4. Sony WF-1000XM4 använder senaste Bluetooth 5.2

Bluetooth 5.2 är den första riktigt stora uppgraderingen av Bluetooth-standarden, och WF-1000XM4 stöder senaste versionen.

De stora nyheterna är mindre fördröjning från att ljudet spelas i mobiltelefonen till att du hör det i lurarna, bättre ljudkvalitet när du lyssnar på låtar och i samtal, samt stöd för adaptiv bithastighet.

Om du vill ta del av alla fördelar så måste din mobiltelefon också använda Bluetooth 5.2.

Annars faller hörlurarna tillbaka på den äldre versionen som mobiltelefonen har. Sony WF-1000XM4 är alltså bakåtkompatibla med alla äldre Bluetooth-versioner, så du behöver inte tänka på det själv.

Här är några av mobiltelefonerna som stöder Bluetooth 5.2 idag:

  • Samsung Galaxy S21 / S21 Plus / S21 Ultra
  • Asus Zenfone 8 / 8 Flip
  • Huawei Mate 40 / 40 Pro / 40 Pro+
  • Xiaomi Mi 11i / 11 Pro / 11 Ultra
  • OnePlus Nord 2 5G
  • Huawei P50

Läs mer: 12 saker du måste veta om AirPods Max – innan du köper hörlurarna

5. Sony WF-1000XM4 har stöd för LDAC – men inte aptX

Du får två av de vanligaste ljudkodekarna och en lite ovanligare med Sony WF-1000XM4.

Den sämsta av dem är SBC som ger sämst ljudkvalitet, men högst kompatibilitet med flest mobiltelefoner. Har telefonen Bluetooth så stöds SBC och du kan lyssna på musik. Enkelt.

AAC som också stöds är en mycket bättre teknik som ger mycket bättre ljudkvalitet och kompatibilitet med iPhone-telefoner.

LDAC är Sonys egna ljudkodek med mycket högre bithastighet och potentiellt betydligt bättre ljudkvalitet. Om du har en telefon som stöder LDAC vill säga. Noter att föregångaren WF-1000XM3 inte har stöd för LDAC, så det här är ett stort lyft

Vad WF-1000XM4 däremot INTE stöder är aptX, aptXHD och senaste aptX Adaptive. Anledningen är enkel – hörlurarna använder inte kretsar från Qualcomm, vilket är nödvändigt för aptX-stödet.

360 Reality Audio – vad är det egentligen?

6. Sony WF-1000XM4 stöder rumsligt ljud

Om du använder musiktjänster som Tidal, Amazon Music HD och Deezer så kan du använda så kallat rumsligt ljud med dina WF-1000XM4.

Rumsligt ljud är en 3D-effekt som gör att ljudet kommer från olika håll.

WF-1000XM4 har officiellt stöd för 360 Reality Audio som är Sonys egna, proprietära lösning för rumsligt ljud.

Allt du behöver är Sonys officiella mobilapp för att ställa in rumsligt ljud. Du hittar appen här.

7. Du får lång batteritid – uppåt 8 timmars musiklyssnande

Sony anger att WF-1000XM4 klarar upp till åtta timmars användning per laddning. Det är nästan vad webbsajten SoundGuys uppmätte då deras test visade 7 timmar och 43 minuter per laddning.

Med det tillhörande laddningsskalet får du upp till två gånger den tiden, så du kan använda dina hörlurar i uppåt 24 timmar om både hörlurarna och laddningsskalet är laddade till 100 procent.

Här är de officiella användningstiderna enligt Sony:

  • 8 timmar med brusreducering aktiverad
  • 12 timmar med brusreducering avaktiverad
  • 24 timmar med laddningsskalet och brusreducering aktiverad
  • 35 timmar med laddningsskalet och brusreducering avaktiverad

Du får alltså runt två timmar längre batteritid per laddning med brusreducering aktiverad jämfört med WF-1000XM3. Eller 3,5 timme längre användning per laddning än med Apple AirPods Pro.

Tänk på att ljudtekniker som DSEE HX kan dra av flera timmar från batteritiden, så stäng av alla funktioner som inte behövs när du vill spara på batteriet.

8. Sony WF-1000XM4 är prisvärda (trots priset)

Sony WF-1000XM4 är långt ifrån de billigaste hörlurarna på marknaden. I skrivande stund kostar de 2 790 kronor enligt Prisjakt och utan några prissänkingar sedan lanseringen.

Men trots det höga priset så är WF-1000XM4 prisvärda. Du får lång batteritid, effektiv brusreducering och riktigt bra ljudkvalitet.

Vill du ändå gå ner i pris så kan du titta på föregångaren WF-1000XM3. Du får dem till under halva priset mot WF-1000XM4.

Tänk bara på att det är hörlurar från 2019, utan LDAC-stödet och med en äldre Bluetooth-version. Lägre pris, sämre funktionalitet alltså.

9. Samtalskvaliteten är bättre än WF-1000XM3 – men inte i toppklass

Sony har länge haft en utmaning i att deras hörlurar är riktigt dåliga på samtalskvalitet från mikrofonerna.

Du hör alltså den andra riktigt bra, men ljudet till mottagaren är långt under vad man kan önska sig. Vi märkte det med WH-1000XM3 som gav ett burkigt och tråkigt ljud, och även WF-1000XM3 lider av samma problem.

Sony tog ett stort steg i rätt riktning med WH-1000XM4 och även WF-1000XM4 utmärker sig från sina syskonmodeller. Till det positiva alltså.

Recensionerna indikerar att Sony har en del att arbeta på, men att kvaliteten ur mikrofonerna är ett steg i rätt riktning.

För att göra ljudkvaliteten så bra som möjligt för mottagaren så har Sony utvecklat funktionen Precise Voice Technology som använder en konduktiv sensor. Med den kan vibrationer från talet uppfattas via käkbenet och användas till att stärka ljudkvaliteten.

10. Svårt med passformen för många

En viktig detalj är att passformen kanske inte är optimal för alla användare.

Användare vittnar om att WF-1000XM4 är svåra att placera rätt i öronen. En del av problematiken ligger i de tillhörande öronkuddarna, men för vissa är hörlurarnas design bara inte optimal för deras form på öronen.

Det här är i sig själv inte ett fel med WF-1000XM4 eftersom många hörlurar kan vara svåra att få helt rätt i öronen.

Ett tips är att läsa recensioner noga och gärna prova ett par från en kompis om du är osäker. Det är sällan man får returnera in-ear-lurar till butik efter uppackning av förklarliga hygienskäl.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.