Vad är 360 Reality Audio? Här är svaret

sony 360 reality audio

Sony har lanserat ett nytt ljudformat kallat 360 Reality Audio. Målet är att ge ett nytt, modernt format med objektbaserat ljud där instrument och sång är placerat på olika platser i rummet. Här förklarar vi vad det innebär i praktiken.

  • Kräver speciellt stöd med högtalare – alla hörlurar klarar formatet
  • Bäst upplevelse idag med WH-1000XM3 och Headphones Connect-appen
  • Strömma musiken från musiktjänster som Tidal och Deezer
  • Släpps under hösten 2019

Innehåll i artikelnIntroduktion av Sony till 360 Reality Audio

Vad är 360 Reality Audio och hur fungerar ljudformatet?

360 Reality Audio är ett ljudformat, för både hörlurar och högtalare, som ska få ljudet att kännas mer som en livespelning.

Formatet är objektbaserat. Istället för att samla alla instrument, sång och andra ljud i en blandad röra som med vanliga ljudformat så är allt du hör med 360 Reality Audio separerat från varandra i rummet.

När musiken spelas in eller mixas om ges varje ljud en fysisk plats i rummet. När musiken spelas i dina hörlurar eller högtalare så försöker spelaren återskapa den positionen genom olika knep.

sony 360 reality audio positioning
Sony illustrerar hur 360 Reality Audio fungerar

Det gör att du får en känsla av att exempelvis sången kommer rakt framifrån, trummorna är bakom dig, stråkarna till vänster och gitarren till höger. Poängen är att du ska känna dig omsluten av musiken och blir mer involverad.

Man kan jämföra 360 Reality Audio med ljudformatet Dolby Atmos.

Dolby Atmos är ett objektbaserat ljudformat för film och serier. Genom att använda extra högtalare och fler ljudspår kan Dolby Atmos ge en känsla av att ljudet kommer ovanifrån, exempelvis regn och åska. 360 Reality Audio ger samma effekt i 360 grader, men utan extra högtalare.

360 Reality Audio fungerar inte med alla högtalare eller hörlurar

Dessvärre fungerar inte 360 Reality Audio med all ljudutrustning på marknaden.

När det gäller högtalare krävs att de uttryckligen har stöd för 360 Reality Audio om de ska kunna ge den omslutande effekten som Sony försöker sälja in till användarna.

En av dagens få högtalare som bekräftas ha stöd för 360 Reality Audio är Amazon Echo Studio som du kan läsa mer om längre ner.

För hörlurar kommer 360 Reality Audio att fungera i princip oavsett vilken modell du använder. Om du har Sony-hörlurar och mobilappen Sony Headphones Connect så får du dessutom lite extra fördelar.

sony 1000xm3 svart
Sony WH-1000XM3 med Headphones Connect-appen stöder 360 Reality Audio

Med Headphones Connect-appen kan mjukvaran analysera förhållandena för dina öron och omgivningen för att dynamiskt justera algoritmerna som används till 360 Reality Audio-formatet.

Tänk på att olika hörlurar har olika förutsättningar för separation av ljud i musik. En sluten hörlur, exempelvis Sony WH-1000XM3 är exempelvis mer inneslutande än öppna hörlurar med bred ljudbild, som HIFIMan Sundara. Exakt vad det betyder för 360 Reality Audio är dock inte klarlagt idag.

Amazon Echo Studio

amazon echo studio

Amazon Echo Studio är en smart högtalare som är en direkt konkurrent med Google Home Max och Apple Home Pod.

Högtalaren har stöd för 3D-ljud och klarar såväl Dolby Atmos som 360 Reality Audio. Amazon Echo Studio är dessutom förberedd för Amazon Music HD och den inbyggda mikrofonen kan användas för att kalibrera ljudåtergivningen från hgötalaren efter rummet dimensioner.

Amazon Echo Studio är knappast någon billig smart högtalare. Det rekommenderade priset är 199 USD, eller runt 2 400 kronor inklusive moms.

Det kan tyckas mycket för en liten Amazon-högtalare utan svenskt språkstöd. Men det du betalar för här är 3D-stödet och om det är lockande kanske Amazon Echo Studio är något för dig.

Läs mer om Amazon Echo Studio i vår artikel ”Vad är Amazon Echo Studio? Här är svaret”.

Amazon Echo Studio går att köpa i butik från den 7 november 2019.

360 Reality Audio finns att lyssna på via Tidal, Deezer & Amazon Music HD

Om du vill prova att lyssna på 360 Reality Audio så behöver du använda en streamingtjänst för musik.

I skrivande stund har Sony producerat ett tusental låtar från kända artister som Pharell Williams, Bob Dylan och Mark Ronson. Musikbolagen som stöder ljudformatet idag är Sony Music Entertainment, Warner Music Group och Universal Music Group.

360 Reality Audio lanseras på musiktjänster som Tidal, Deezer, nugs.net och Amazon Music HD under hösten 2019. Just idag finns inget exakt datum – artikeln uppdateras så fort ljudformatet finns tillgängligt.

Om du vill veta mer om Amazon Music HD kan du göra det i vår artikel ”Amazon Music HD utmanar Tidal med högupplöst ljud”.

Lanseringsevent för 360 Reality Audio

Om du vill få en känsla av hur det kan låta i en simulerad miljö så har Sony en video med testljud här.

Så här ställer du in 360 Reality Audio med Sony Headphones-appen

Det är enkelt att ställa in dina hörlurar för 360 Reality Audio med Sony Headphones-appen. Allt du behöver göra är att installera den senaste app-versionen från Google Play Store, öppna appen och hitta inställningarna för 36+ Reality Audio.

Innan du kan använda 360 Reality Audio så måste du analysera dina öron hos Sony. Det gör du genom att klicka på ”Analysera” och följa instruktionerna. Du kan se alla stegen här nere.

Tänk på att du måste skicka bilder till Sony för analysering. Innan det sker måste du godkänna Sonys bildhantering via en textruta. Vi rekommenderar att du läsa hela texten innan du klickar dig vidare via OK-knappen.

När du har analyserat dina öron kan du välja någon av de tjänster som stöder 360 Reality Audio. I vårt test här har vi valt Deezer som har ett tillgängligt utbud på den svenska marknaden. Du kan använda musiktjänstens 14-dagars provperiod om du själv vill testa.

Läs mer om Deezer och 360 Reality Audio här under.

360 by Deezer – lyssna på 360 Reality Audio direkt i mobilen

Deezer har släppt en mobilapp som är helt dedikerad till musik i ljudformatet 360 Reality Audio. Appen heter ”360 by Deezer” och kan laddas ner kostnadsfritt från Google Play Store och Apple App Store.

I skrivande stund finns bara ett litet antal artister, album och låtar att lyssna på. Men Deezer kommer att fylla på innehållet regelbundet och Sony har lovat att totalt 1 000 låtar finns tillgängliga under hösten 2019.

360 by Deezer är en sparsamt designad musikapp med bara grundläggande funktionalitet. Du kan söka på artister, låtar och album, skapa dina egna favoritlistor och se rekommendationer från Deezer.

360 by deezer 1
360 by deezer 2 1

Appen synkroniserar med den vanliga huvudappen från Deezer, så du kan med ett knapptryck växla mellan apparna om du vill.

360 by Deezer är i sig själv kostnadsfri att ladda ner, men du måste ha en månadsprenumeration på Deezer HiFi för att använda den.

Deezer HiFi kostar hela 199 kronor per månad att använda – efter den initiala, kostnadsfria provperioden på 14 dagar. Det är dubbelt så mycket som standardprenumerationerna på Spotify, Google Play Music och Tidal.

Appen 360 by Deezer hittar du på Google Play Store och Apple App Store.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.