Amazon Music HD utmanar Tidal med högupplöst ljud

apple music hd apps 2019

Amazon lanserar en ny musiktjänst som konkurrerar med omtalade Tidal. Amazon Music HD är en ny tjänst med cirka 50 miljoner låtar i högupplöst ljudformat för de riktigt krävande musikälskarna.


Vad är Amazon Music HD?

Amazon Music HD är en ny musiktjänst med fokus på högupplöst ljud.

Tjänsten har runt 50 miljoner låtar och erbjuder en bitrate mellan 850 kbps och 3 730 kbps beroende på vad användaren väljer. Musiktjänsten är tillgänglig i USA, England, Japan och Tyskland i skrivande stund.

Amazon Music HD går att prova under 90 dagar helt kostnadsfritt, därefter kostar tjänsten 14.99 USD per månad.

Amazon Music HD har två nivåer: High Definition och Ultra HD

amazon music hd comparison 2019

Amazon Music HD finns i två olika varianter – High Definition (HD) och Ultra HD. Skarpsynta kanske osökt tänker på skärmupplösning för TV-apparater, och det är också vad Amazon tänkt med sin namnsättning. HD och Ultra HD är redan välkända benämningar som indikerar en bra och en mycket bättre nivå.


Den stora skillnaden är kvaliteteten på ljudfilerna där Ultra HD är nämnvärt bättre presterande för audiofiler med rätt hårdvara hemma. Och med högre kvalitet följer större ljudfiler.

Om du vill lyssna på HD-låtar måste du ha en 4G-anslutning på minst 1,5-2 Mbps medan Ultra HD-låtar kräver 5-10 Mbps. Den faktiska låtstorleken är beräknad till cirka 51 MB för HD och 153 MB för Ultra HD i genomsnitt.

Om du lyssnar på High Definition-musik på Amazon Music HD får du följande:

  • Förlustfritt ljudformat (FLAC)
  • Upp till 850 kbps i bitrate
  • 16-bitars ljudfiler i 44.1 kHz
  • Fler än 50 miljoner låtar

Väljer du istället ur det mer begränsade Ultra HD-utbudet så får du följande:

  • Förlustfritt ljudformat (FLAC)
  • Upp till 3 730 kbps i bitrate
  • 24-bitars ljudfiler i 192 kHz
  • Miljontals låtar (finns inget specificerat antal)

Stöd för 360 Reality Audio

En spännande sak om Amazon Music HD är att musiktjänsten har stöd för 3D-ljudformatet 360 Reality Audio. Det är ett objektbaserat ljudformat från Sony som släpps på Amazon Music HD under hösten 2019.

För att kunna spela 360 Reality Audio behöver du antingen en högtalare med stöd eller i princip vilka hörlurar som helst. Den första högtalaren på marknaden som stöder 3D-ljudformatet är Amazon Echo Studio. Du kan läsa mer om modellen i vår artikel ”Vad är Amazon Echo Studio? Här är svaret”.

Initialt kommer bara ett tusental låtar att mixas för 360 Reality Audio. Men Sony räknar med att kunna öka mängden snabbt i takt med att intresset ökar och fler högtalare med stöd släpps.

Vill du veta mer om 360 Reality Audio kan du läsa om ljudformatet här.

Vilken ljudkvalitet har Amazon Music HD vs konkurrenterna?

MusiktjänstLägst bitrateHögst bitrateFormat
Amazon Music HD850 kbps3 730 kbpsFLAC
Tidal96 kbps kbps1411 kbpsAAC, FLAC
Spotify96 kbps320 kbpsMP3
Google Play Music96 kbps320 kbpsMP3
Apple Music256 kbps256 kbpsAAC

Hur kan jag skaffa Amazon Music HD?

Om du vill prova Amazon Music HD krävs att du är lite händig. Du behöver bland annat skapa ett nytt konto hos Amazon på någon av de marknader där musiktjänsten stöds.

Dessutom måste du ha en VPN ansluten till det land där du skapar kontot; detta för att få en IP-adress som kommer från rätt land. Du behöver knappast vara en raktetforskare för att prova, men det kräver lite extra arbete.

Om du försöker logga in på ett befintligt Amazon-konto utanför USA, England, Japan eller Tyskland så får du inte välja Amazon Music HD. Då är det bara Amazon Music Unlimited som gäller, och då för 9,99 euro per månad – utan högupplöst ljud.