Är Huawei Mate 20 Pro vattentät? Här är svaret

huawei-mate-20-pro

Funderar du på att köpa Huawei Mate 20 Pro och undrar om mobiltelefonen är vattentät? Då har vi ett positivt besked till dig – här är svaret.

Vad är Huawei Mate 20 Pro?

Huawei Mate 20 Pro är en flaggskeppstelefon som släpptes i november 2018. Mobiltelefonen efterföljdes av P30 och P30 Pro, samt den nära helt otillgängliga Mate 30 Pro.

Mate 20 Pro har en stor 6.39-tumsskärm med HDR-stöd, en snabb, egen tillverkad Kirin 980-processor och hela 128GB lagringsutrymme. Till det följer 6GB RAM-minne vilket får sägas vara helt normalt i klassen.

Det finns tre bakre kameror på 16-, 20- respektive 40 megapixel. Frontkameran är på 24 megapixel. Vidare finns inbyggd fingeravtrycksläsare direkt i skärmen, ansiktsigenkänning med frontkameran samt ett stort batteri på 4 200 mAh.

Huawei Mate 20 Pro får i skrivande stund regelbundna uppdateringar till Android. I november eller december 2019 väntas Android 10 släppas som en OTA-uppdatering, även för oss i Sverige.

Är Huawei Mate 20 Pro vattentät?

huawei p30 pro
Även Huawei P30 Pro är IP-klassificerad.

Ja, Huawei Mate 20 Pro är helt vattentät. Modellen är IP68-klassificerad vilket betyder att mobiltelefonen är helt tät för både damm och vatten i begränsad mängd.

IP68 är en klassificering som där 6:an betyder att inga dammpartiklar oavsett storlek kan tränga in i mobiltelefonen, medan 8:an betyder att enheten kan nedsänkas i upp till 3 meters djup under begränsad tid.

Så vad betyder det i praktiken?

Du kan använda din Huawei Mate 20 Pro när det regnar, snöar och i andra miljöer med väta. Du bör även kunna tappa din mobiltelefon i badkaret utan problem.

Vad du däremot måste tänka på är att en vattentät mobiltelefon aldrig är garanterad att vara just helt vattentät i alla situationer. IP68-klassificeringen gäller för tester i labbmiljö med vanligt vatten; inte poolen med hög klorhalt, kaffe eller saltvatten.

Kan Huawei Mate 20 Pro skadas av vatten?

Absolut. Bara för att mobiltelefonen är vattentät betyder det inte att den är oförstörbar – och vatten kommer oundvikligen att träna in och förstöra elektroniken vid långvarig kontakt med vatten.

Om din Huawei Mate 20 Pro – eller vilken annan mobiltelefon som helst egentligen – kommer i kontakt med vatten ska du omedelbart torka av den. Kontrollera att det inte finns vatten i USB-C-porten innan du ansluter en sladd.

Det är rekommenderat att du använder ett skal som ytterligare skyddar din Mate 20 Pro, både från stötar och väta. Helst med ett gummiskydd som placeras över USB-C-porten så att vatten inte tränger in den vägen.

Om Huawei Mate 20 Pro är vattentät – täcker Huawei vattenskador?

Nej, tillverkaren täcker inte vattenskador. Om du lämnar in en Huawei-tillverkad mobiltelefon så kommer företaget inte att laga den kostnadsfritt. Inte heller mobiloperatören eller butiken där du köpte din mobiltelefon kommer att laga telefonen kostnadsfritt för vattenskador.

Om du vill vara ekonomiskt skyddad mot skador av vatten behöver du en bra hemförsäkring med drulle-tillägg som täcker vattenskador, alternativt en extraförsäkring hos butiken som har samma skydd. Detta kostar dock sannolikt extra, så kolla noga vad du får om du vill ha en försäkring.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.