Nya Bang & Olufsen Beoplay H4 – ny design, USB-C & röststyrning

bang olufsen beoplay h4 2019 4

Bang & Olufsen har släppt andra generationens Beoplay H4. En hörlur med ny design, USB-C-laddning och stöd för digitala assistenter. Läs allt om nya hörluren här.


Artikelns innehåll

Vad är nytt med förbättrade Beoplay H4?

Första generationens Bang & Olufsen Beoplay H4 släpptes under hösten 2017 med ett cirkapris kring 2 500 kronor. Det är den billigaste modellen från Bang & Olufsen med bra ljudkvalitet och en bekväm over-ear-design.

Nya generationens Beoplay H4 bättrar på många av de egenskaper som användarna uppskattade med första modellen, och passar samtidigt på att skruva upp prislappen en hel del.

Bland nyheterna finns omarbetade, fysiska knappar. Exempelvis en liten strömbrytare för att sätta på och stänga av hörlurarna samt en dedikerad knapp för röstassistenter.


bang olufsen beoplay h4 2019 1

Nya Beoplay H4 stöder både Apple Siri och Google Assistant. Allt du behöver göra är att ansluta dina hörlurar till mobiltelefonen och använda den tillhörande mjukvaran för att ställa in hörlurarna.

En annan förbättring är en extra mikrofon som ska förbättra röstkvaliteten när du använda Beoplay H4 för samtal. För att ladda hörlurarn används nu USB-C istället för micro-USB.

Slutligen har designen omarbetats lite med en ny aluminiumskiva ytterst på hörselkåporna samt en omplacerad logotyp. Knappast något överväldigande och inget som påverkar hur hörlurarna sitter på huvudet.

Stöd för Qualcomm aptX Low Latency – men inte aptX & aptX HD

En förbättring som videotittare och gamers lär uppskatta är stöd för Qualcomm aptX Low Latency.

Ett problem för många trådlösa hörlurar är att det blir en fördröjning mellan videon på mobilens skärm och ljudet som spelas i hörlurarna. Med aptX Low Latency minskar risken för att det händer.

bang olufsen beoplay h4 2019 3

Vad nya Beoplay H4 däremot inte stöder är aptX och aptX HD. Inte heller Sony LDAC stöds.

Istället är hörlurarna begränsade till AAC och SBC över Bluetooth 4.2. Tacksamt nog kan du ansluta hörlurarna via en 3.5mm-hörlurskabel om du hellre vill det (med adapter där sådan behövs).

Upp till 19 timmars batteritid

Både första och andra generationens Beoplay H4 har upp till 19 timmars batteritid. Laddning från 0 till 100 procent går på cirka 2.5 timme enligt Bang & Olufsen.

Om du föredrar att använda hörlurssladd så behöver du inte tänka på batteritiden; hörlurarna fungerar avstängda med sladd och det medföljer just en sådan med längd på 1.2 meter.

Laddningskabeln som ingår är en USB-C till USB-A. Någon laddningsadapter ingår däremot inte i lådan. En sådan får du själv införskaffa, eller använda mobiltelefonens exempelvis.

Låter nya Beoplay H4 bättre än gamla modellen?

Nej, det är ingen skillnad i ljudkvalitet mellan nya och gamla modellen. Bang & Olufsen har valt att inte göra någon förändring kring ljudet, vilket betyder att ägare av gamla modellen kanske inte känner något större behov att köpa den nya.

Här är några summeringar från recensioner av gamla modellen för att ge en bild av hur nya Beoplay H4 låter:

The Verge

Bra batteritid och stabil Bluetooth-anslutning är tillsammans med bekväma hörselkåpor det positiva. På den mer negativa sidan tycker recensenten att Beoplay H4 känns plastig och billig, ljudet upplevs som grumligt och designen är inte hopfällbar. Läs recensionen här.

Ljud & Bild

Svenska Ljud & Bild skriver att Beoplay H4 känns fräscha med en skön passform. Ljudkvaliteten upplevs som något stramt, men tungt där ljudet gärna smiter ut åt sidorna. Dessutom är knapparna något små enligt recensenten. Läs recensionen här.

Cnet

Väldigt bekväma hörlurar med bra ljudkvalitet och hygglig batteritid. Recensenter är mer positiv kring ljudet än många andra som testat Beoplay H4. Däremot riktas kritik mot att hörlurarna inte har något förvaringsetui och prislappen uppges för hög då det saknas brusreducering. Läs recensionen här.

Headphonereview

Bra ljud, hyggligt bekväm på huvudet och utmärkt design – om än något dyra för vad man får. Det är den korta summeringen av Headphonereviews recension. Recensenten tycker det är frustrerande att det saknas tillhörande förvaringsetui. Läs recensionen här.

Har Beoplay H4 aktiv brusreducering?

Nej, hörlurarna har inte aktiv brusreducering. Till skillnad från konkurrenterna Sony WH-1000XM3 och Bose QuietComfort 35 II så förlitar sig Beoplay H4 på passiv isolation för att hindra omgivningens ljud från att störa musikupplevelsen.

Fungerar Beoplay H4 med Android och iPhone?

Både gamla och nya Beoplay H4 har stöd för såväl Android som iOS.

Detta tack vare kompanjonappen från Bang & Olufsen som fungerar till båda operativsystemen. Dessutom har Beoplay H4 stöd för AAC som är den bästa ljudkodek som fungerar med iOS i skrivande stund.

Om du vill ha hörlurar som stöder aptX, aptX HD eller LDAC – som alla tre fungerar med nyare Android-telefoner – så rekommenderar vi andra hörlursmodeller. Många är dessvärre nämnvärt dyrare än Beoplay H4.

Några nämnvärda hörlurar med aptX HD-stöd är Sony WH-H900N, Pioneer SE-MS9BN och Audio Technica ATH-DSR7BT.

Hur mycket kostar nya Beoplay H4?

Nya Beoplay H4 för 2019 har ett rekommenderat pris på 3 250 kronor hos Bang & Olufsen.

Ett tips är att inte köpa från tillverkarens butik. Vänta tills Beoplay H4 finns i andra butiker och se hur snabbt hörlurarna går ner i pris. Statistik från Prisjakt visar att första generationens Beoplay H4 snabbt fick en mycket lägre prislapp.

bang olufsen beoplay h4 2019 2

Ingångspriset på Prisjakt var 2 419 kronor den 26 oktober 2017. Redan i början på januari 2018 hade priset minskat med runt 17 procent till 1 990 kronor. Vid tre tillfällen under 2018 och 2019 har gamla Beoplay H4 legat på lägstapriset 1 490 kronor. Se hela statistiken här.

Med Black Friday, Cyber Monday och mellandagsrean som de stora reaperioderna kan det vara värt att vänta lite med ett köp.

Specifikationer för Beoplay H4 2019 versus Beoplay H4 2017

Beoplay H4 (2019)Beoplay H4 (2017)
Cirkapris3 250 kronor1 650 kronor
HörlursstilOver-earOver-ear
Frekvensomfång20Hz – 20 kHz20Hz – 20 kHz
Hörlurselement40mm40mm
Känslighet / impedans91 dB/mW @ 1kHz
20 ohm
91 dB/mW @ 1kHz
20 ohm
Inbyggd mikrofonJaJa
BluetoothBluetooth 4.2Bluetooth 4.2
LjudkodekarSBC, AACSBC, AAC
LaddningUSB-Cmicro-USB
Batteritid19 timmar19 timmar
RöstassistenterJa, Siri & AssistantNej
KnappstyrningJaJa
Vikt & mått244 gram
180 x 223 x 52 mm
235 gram
180 x 223 x 52 mm