Marshall Major III Voice – hörlurar med Google Assistant

marshall major iii voice 2

Marshall släpper hörlurar med röststyrning från Google. Nya modellen Marshall Major III Voice släpps den 16 oktober 2019 och kostar från cirka 1 700 kronor.

Marshall Major III Voice behåller samma retrodesign som föregångarna, men låt dig inte luras av den nära identiska utsidan. Det är stora förbättringar på insidan.

Marshall Major III Voice har stöd för röststyrning via Google Assistant. Genom att hålla nere en speciell knapp på hörlurarna kan du bland annat starta uppspelning av musik, får textmeddelanden upplästa och få vägbeskrivningar.

Batteritiden med Marshall Major III Voice anges till runt 60 timmar per laddning. Om du nöjer dig med halva batteritiden och inte behöver röststyrning finns billigare modellerna Marshall Major III och Major III Bluetooth att köpa sen tidigare.

Marshall Major III Voice har en mobilapp

För att kunna använda Marshall Major III Voice måste du ha en mobilapp. Eller mer specifikt behövs appen för att göra vissa inställningar; som att uppdatera mjukvaran och använda equaliser.

Hörluren använder främs Bluetooth för att ansluta till en ljudkälla och räckvidden är maximalt tio meter. Det finns även en 3.5mm-ljudkabel med inbyggd mikrofon och kontrolldosa om du hellre vill använda det.

Med i lådan medföljer – förutom hörlurarna och ljudkabeln – bara en laddningskabel med microUSB-kontakt och den sedvanliga minimanualen. Marshall Major III Voice väger in på 182 gram och finns i en enda färg, vilken är svart.

Prislappen för Marshall Major III Voice är cirka 1 800 kronor medan Marshall Major III (utan Google Assistant) kostar runt tusenlappen. Båda släpps till butik den 16 oktober 2019.

Marshall Major III Voice vs Major III Bluetooth vs Major III

marshall major iii voice hand

Det finns tre varianter av Major III-hörlurarna på marknaden nu. En med bara sladd, två som kan anslutas trådlöst. Så vilket ska man egentligen köpa?

Major III VoiceMajor III BluetoothMajor III
TypOn-earOn-earOn-ear
TrådlösJa (Bluetooth)Ja (Bluetooth)Nej
HörlurskontaktJa (3.5mm)Ja (3.5mm)Ja (3.5mm)
Bluetooth-versionBluetooth 4.0Bluetooth 4.0
Bluetooth-codecaptX, AAC, aptX LLaptX, AAC, aptX LL
BatteritidUpp till 60 timmarUpp till 30 timmar
Elementstorlek40 mm40 mm40 mm
Impedans32 Ω32 Ω32 Ω
Frekvensomfång20 Hz till 20 000 Hz20 Hz till 20 000 Hz20 Hz till 20 000 Hz
Hopfällbar designJaJaJa
KnapparPlay/Pause, Nästa låt, Föregående låt, Volymkontroll, SvarsknappPlay/Pause, Nästa låt, Föregående låt, Volymkontroll, SvarsknappPlay/Pause, Nästa låt, Föregående låt, Volymkontroll, Svarsknapp
MikrofonJaJaNej
Lanseringsår201920182018
PrisCirka 1 700 kronorUnder 1 000 krUnder 600 kronor

Marshall Major III Voice är främst förbättrad på tre punkter. Hörlurarna har 60 timmars batteritid istället 30 timmar som med Major III Bluetooth, designen är optimerad för bättre passform och de har stöd för Google Assistant.

Ljudkvaliteten skiljer sig inte från Major III Bluetooth eller Major III. Det handlar alltså helt om hur mycket du vill kunna göra med rösten, vilken passform du tycker bäst om, och huruvida lång batteritid är mycket viktigt för dig.

Prislappen är runt 700 kronor högre för de två förbättringarna. Det är en ordentlig ökning för något som kanske inte påverkar dig överhuvudtaget vid vardaglig, normal användning. 30 timmars batteritid är mer än tillräckligt för en hel dags musiklyssning och lite till.

Vilken musik fungerar bäst med Marshall Major-hörlurar?

rock stage music unsplash

Det kanske inte är speciellt förvånande med tanke på Marshalls historia och designen på Major-hörlurarna, men här är det rock och metal som gäller hela vägen. De fungerar även med andra musiktyper, dock kanske inte fullt lika bra.

Marshall har en lång historia av rock och metal som är djupt rotad i företagets produkter. Ljudbilden från deras hörlurar och mobila högtalare är speciellt optimerad för att vara högljudd och framhäva tonerna i låg- och mellanregistret.

Med det sagt så fungerar inte all rock speciellt väl med Marshall Major III-serien. Rock som lägger större fokus på diskanten än basen kommer inte att klinga väl i mångas öron. Diskanten har en tendens att ta över och du kommer att uppskatta låtar med tydlig bas betydligt mer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.