Höstens spel i mobilen

Tiden då mobilspel var enkla och saknade bra grafik är över. Under hösten kommer det både att spelas och släppas spel som verkligen kommer att kunna utmana de allra tyngsta tv- och datorspelen. Stora spelföretag som Nintendo och Activision har utvecklat nya mobilspel och om fler storföretag börjar att utveckla mobilspel kommer de traditionella konsolerna snart att få konkurrens. 


Fler spelar i mobilen

Mobilspel har funnits nästan lika länge som mobilerna. Det första mobilspelet var en variant av Tetris som kom 1994. Ett av de mest spelade mobilsspelen är klassiska Snake, som ingick i Nokias mobiltelefoner 1998. Mobilspelandet har vuxit seden det sena 90-talet.  2016 uppskattades det att amerikanska mobilanvändare spelade 1,3 spel om dagen och 2020 förväntas 63,7 procent av alla mobilanvändare spela i sina mobiler.

fancy mobile unsplash

(Källa: Unsplash)

Spelen som finns i mobilen fortsätter också att öka. Utöver enklare pusselspel och textäventyr går det nu att spela de flesta spel som finns tillgängliga för datorerna. Det går att spela både action- och strategispel och sedan en tid tillbaka går det att spela direkt i webbläsaren. Spelbolag behöver inte längre applikationer för att erbjuda slots och bordsspel som blackjack. Det finns tillgängliga direkt i webbläsaren, till exempel på https://casino.betfair.se/k/kort. Det här gör spelen mer lättillgängliga och det tar inte upp något minne. Förutsatt att internetuppkopplingen är hög går det även att spela live och den här kategorin tros växa ännu mer när 5G-nätet blir standard om några år. 


Redan slagit rekord

Under 2019 har spelutvecklare som traditionellt inte utvecklar mobilspel lanserat flera titlar. Några har redan nu fått stående ovationer. I slutet av september släppte Nintendo Mario Kart Tour och bara under det första dygnet laddades det ned 10,1 miljoner gånger. Det är nästan dubbel så många gånger som Pokémon Go, som höll de tidigare rekordet på 6,7 miljoner nedladdningar på en dag, uppger https://www.breakit.se/mario-kart-tour. Det är också tio gånger fler nedladdningar än när Fortnite släpptes för mobilen. Spelet är en mobilversion av de klassiska Mario Kart-spelen, vilka tillhör några av Nintendos mest framgångsrika spel. 

The game is scheduled to become playable around 1am PT/10am CEST on 9/25. You need a Nintendo Account in order to play,…

Publicerat av Mario Kart Tour Tisdag 24 september 2019

Ett annat spel som nyligen släppts i mobilen är Call of Duty: Mobile. Activision har tidigare utvecklat mobilsspel utan större framgångar men med CoD: Mobile hoppas de kunna utmana Fortnite och PUBG. Spelet innehåller både matchbanor och ett battle royale-läge för 100 spelare. Spelet är gratis att ladda ned med köp inuti appen. Under betatestningen fanns det banor där spelaren mötte zombies. Dessa finns ännu inte med i spelet men de kan komma att släppas närmare Halloween, skriver https://m3.idg.se/call-of-duty-mobile.

Fler spel 

Andra mobilspel som kommer att släppas i höst är Minecraft Earth, Game of Thrones: Beyond the Wall och Disney Sorcerer’s Arena. Minecraft Earth kommer att vara en blandning mellan det svenska succéspelet och Pokémon Go. Spelare kommer att kunna bygga och interagera med den verkliga världen med hjälp av AR. Disney-spelet är ett kortspel och Beyond the Wall är ett strategiskt spel där du ska strida för att försvara Westeros. 

Det är en spännande spelhöst som väntar och spelen som kommer kan mycket väl höja nivån för vad vi kräver av framtida mobilspel.