Att tänka på när man köper mobiltelefon

nokia8.1 frontback

När du ska köpa en mobiltelefon är det många saker du bör ha i åtanke, särskilt om du inte vill lägga ner för mycket pengar. De nyaste modellerna av smartphones är oftast mycket dyrare än tidigare varianter. Den allra viktigaste frågan du bör ställa dig är: Hur mycket behöver jag egentligen?

Det bästa sättet att komma ner i pris om du vill ha en modern eller relativt ny smartphone är att köpa begagnat. Det är inte bara bra för plånboken, men även för miljön. Ofta kan du få en av de senare modellerna för ett par tusenlappar mindre än vad den kostar i butik. Om du ändå hellre vill köpa en ny telefon finns det några saker att ha i åtanke.

Skärm

Välj en skärm som passar dig och det du tänkt använda telefonen till. Ska den passa i fickan, eller behöver du en större skärm till något? Färgkvalitet och ljusstyrka är viktigt. Det påverkar hur lätt det är att se skärmen när du är ute i solen, och hur skarp texten är. Vill du spela enklare spel av den typ som finns på Maria casino mobil, eller föredrar du större och mer krävande spel som kräver HD-skärm och bättre bild? Tänk igenom vad du behöver och hur du har tänkt använda telefonen.

Kamera

Kameran har blivit de viktigaste faktorerna för många som köper en smartphone. Var uppmärksam på specifikationer som bländare (lägre siffror är bättre) och specialfunktioner som dubbla linser och optisk bildstabilisering. De flesta av de dyrare telefonerna, som Galaxy S9 och iPhone X, är särskilt bra på att fotografera i svagt ljus. Äldre telefoner har vanligtvis inte alls lika bra kameror, så tänk på hur viktig kameran är för dig innan du köper en telefon.

Batteri

De flesta vill ha en telefon vars batteri räcker hela dagen, trots att de spelar spel, surfar och kollar på streamad media. Men faktum är att många av de billigare telefonerna på marknaden idag också har riktigt bra batterier. Ibland kan det bli både billigare och smartare att köpa en äldre modell av telefonen och komplettera med en snabbladdare.

Ålder

Det kan vara frestande att köpa en äldre modell för att spara pengar, men det finns några saker att tänka på om du vill göra det. Om den är för gammal kan det hända att den inte får viktiga programuppdateringar, inklusive säkerhetslösningar. Appar och program blir mer och mer kraftfulla för varje år. Det kan alltså hända att processorn och minnet i en äldre telefon inte är bra nog för att köra de senaste spelen eller programmen för fotoredigering. Om du bara fotar, skickar bilder, kollar e-post och surfar på sociala medier kan dock en renoverad eller äldre telefon vara perfekt.

Lagring

Välj en telefon med minst 32 GB lagringsutrymme, men helst 64 GB eller mer. Även om du inte tror att du kommer lagra mycket på din telefon, så tar appar och bilder plats. En genomsnittlig app är mycket större idag än vad den var för fem år sedan. Komplettera med molntjänster som Dropdox och Google Drive, om du behöver mer plats.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.